2024. május 4., szombat

Csak Óbecsén lehetne geotermikus energiával távhőt szolgáltatni

Négy másik szerbiai község – Jošaniška banja, Priboj, Magyarkanizsa és Verbász – mellett Óbecse is szerepelt abban a kísérleti projektumban, amely a geotermikus energia kihasználási lehetőségeit elemezte. A szakértők a napokban Belgrádban tették közzé: a projektum feltételeinek egyedül Óbecse felel meg – ezt jelentette be pénteken sajtótájékoztatón Nenad Tomašević, a községi képviselő-testület elnöke.

Dejan Vuković, az óbecsei Toplana Közvállalat igazgatója elmondta: a GTN izlandi–német vállalat 207 ezer euró értékű tanulmányát a német KfW bank is támogatta, ezért Óbecsének egy fillérjébe sem került az a dokumentáció, amely kimondja: az öt községből csak Óbecsén lehetséges a geotermikus energiát a távfűtés szolgálatába állítani és hosszú távon (legalább negyven éven át) kihasználni. A szakemberek egy magas hőmérsékletű hőszivattyú beépítését és egy újabb kút fúrását is tervezik, ezzel együtt a beruházás becsült értéke 3,4 millió euró lenne, és 8 és fél év alatt térülne meg.

Vuk Radojević polgármester szerint most beruházót kell találni a tervek megvalósításához, és a GTN vezetői már jelezték is érdeklődésüket, ezért májusban Óbecsére látogatnak. Radojević elmondta: a megújuló energiaforrások jelentik a jövőt, amire Óbecse már eddig is sok munkát és pénzt áldozott, hiszen geotermikus kutat fúratott, a Toplana 2012-ben tanulmányt készíttetett a geotermikus energia felhasználási lehetőségeiről, jelenleg pedig a furat használatbavételi engedélyeztetése van folyamatban. Ha sikerül megállapodni egy potenciális beruházóval, Vuković szerint már a 2016–2017-es fűtési idényben geotermikus energiával lehetne a távhőt szolgáltatni Óbecsén.