2024. május 5., vasárnap

A szerb kortárs irodalom legjelentősebb írója

Emléktáblát helyeztek el Radomir Konstantinović szülőházán

Harmadszor ülésezett a Radomir Konstantinović szellemi örökségét ápoló tanács, melynek elnöke, dr. Latinka Perović az újságíróknak elmondta, habár polgári kezdeményezésre alakult meg a tanács, az állami szervek támogatását élvezi, és igen széles azoknak a köre, akik az ötlet, a szellemi hagyaték körül összegyűltek, és azt a kultúra szolgálatába akarják állítani, illetve az erőszakmentesség és a primitivizmus ellen küzdenek, s ebben a közösség is támogatja őket. Az elnök köszönetet mondott Szabadka polgármesterének és a Szabadkai Városi Könyvtárnak, mely mintaszerűen segíti ezt a kezdeményezést.

– A mai napon Radomir Konstantinović szülőházán, a Jovan Jovanović Zmaj utca 17-es szám alatt leleplezünk egy emléktáblát-féldomborművet is, melyet Milica Konstantinović, a filozófus és gondolkodó özvegye készített. A tábla mindannyiunkat arra az emberre fog emlékeztetni, aki véletlenül született ide, de nem véletlenül élt és munkálkodott itt – mondta az elnök.

A Radomir Konstantinović születésének évfordulóján leleplezett emléktáblánál Tolnai Ottó író és Radivoj Cvetićanin, a Danas napilap igazgatója emlékeztek a gondolkodóra.

Tolnai Ottó, aki jó barátságban volt Konstantinovićtyal, elmondta, nagyon örül, hogy ez az emléktábla elkészült, s mint fogalmazott, ez átalakítja majd Szabadka szellemi életét, majd egy párizsi metrójegyet helyezett el a táblánál, mert mint mondta, nemrégen egy fiatal lányt látott Samuel Beckett sírjánál járva, aki úgyszintén otthagyott egy lejárt metrójegyet az író sírjánál, melynek hátuljára csak annyit írt: köszönöm. Tolnai ugyanezzel a gesztussal tisztelgett Konstantinović emléke előtt, aki Samuel Beckettel folytatott aktív levelezést, és Beckett, a barátom címen meg is jelentette azt.

Radivoj Cvetićanin pedig úgy fogalmazott, hogy Konstantinović a város híres szülöttje, s ő a legjelentősebb írója a szerb kortárs irodalomnak és kultúrának, továbbá megköszönte a városnak, a polgármesternek és a szabadkai intézményeknek, valamint Milica Konstatinovićnak a munkáját, melynek eredményeként ez az emléktábla most felkerülhetett az író szülőházára.