2024. május 3., péntek

Kevés a tűzvédelmi technikus

Kevesen tudnak arról, hogy tavaly Temerinben tűzvédelmi technikusi szak nyílt, arról pedig még kevesebben, hogy a középiskola befejezése után azonnal munkát találhatnak a diákok.

Milomir Radić, a Lukijan Mušicki Középiskola igazgatója

Milomir Radić, a Lukijan Mušicki Középiskola igazgatója

A Lukijan Mušicki Középiskola az egykori Szécsen-kastély épületében működik. Szécsen Sándor a barokk stílusú kastélyt 1804-ben építtette, és 1848-ig a Szécsen család tulajdonában volt, a forradalom alatt fölégették. A forradalom után a Fernbach család tulajdonába került az épület, majd a második világháború után államosították. Ma a középiskolába összesen 327 tanuló jár, 10 osztályban szerb nyelven folyik a tanítás, 7 osztályban pedig magyarul.

A hagyományos gépészeti szak mellett tavaly új, magyar nyelvű szakot vezettek be a középiskolába, a gyerekek ezentúl tűzvédelmi technikusnak is jelentkezhetnek. Szerbiában csak Nišben lehetett tűzvédelmi technikusi szakra jelentkezni, tavaly óta ezt már Temerinben is megtehetik a fiatalok. A középiskola tűzoltói, tűzvédelmi oktatói és tűzvédelmi előadói képesítést biztosít a diákok számára, a képzés négy évig tart.

Milomir Radić, a Lukijan Mušicki Középiskola igazgatóját megkérdeztük, honnan az ötlet az új szak megnyitásához.

– A tartományi oktatási titkárral folytatott megbeszélések során felmerült a tűzoltói szak kérdése, mivel az elkövetkező időszakban nagy szükség lesz a tűzvédelmi technikusokra, képzés viszont csak Nišben volt. Az európai uniós csatlakozási tárgyalások során a jogharmonizáció elkerülhetetlen. Márpedig az unióval harmonizált tűzvédelmi törvény szerint, a jövőben minden közigazgatási intézmény vagy hivatal köteles alkalmazni egy tűzvédelmi technikust. Sokan azt gondolják, hogy a tűzvédelmi technikusi szakra csak fiúk jelentkezhetnek, de ez nem igaz, amikor Nišben jártam, akkor láttam, hogy sok lány jár az ottani osztályba – mondta Radić.

Az első évben a tanulók a tűzoltói készülék és használata tantárgyon kívül nagyjából csak általános tantárgyakat tanulnak, majd a későbbiek folyamán indul a komolyabb szakképesítés. A második osztályban már gyakorlati képzésben is részesülnek a fiatalok, terepre járnak, és az önálló tűzoltó egyesületekkel együtt gyakorlatoznak majd.

– A tűzvédelmi technikusi szak IV. szintű képzettséget jelent, nagy igény lesz a tűzvédelmi technikusokra, de nem muszáj mindenkinek azonnal munkába állni a középiskola befejezése után. A középiskola után egyetemre is jelentkezhetnek, pl. a munkavédelmi szakra, amely szintén nagyon keresett, nemcsak nálunk, hanem mindenhol a világban. Ezenkívül azonban még nagyon sok egyetemre jelentkezhetnek a diákok – magyarázta a középiskola igazgatója.

A Lukijan Mušicki Középiskola udvara rendezett, kellemes pihenést biztosít a diákok számára

A Lukijan Mušicki Középiskola udvara rendezett, kellemes pihenést biztosít a diákok számára

Mivel új szakról van szó, sokan nem hallottak erről a lehetőségről, de olyanok is vannak, akik nem is tudják, hogy létezik egyáltalán ilyen szak. Tavaly felméréseket végeztek Temerin község területén, ahol az érdeklődés meglehetősen csekély volt. Az középiskola képviselői bejárták azokat az általános iskolákat is, ahol magyar nyelvű oktatás folyik, bemutatták a tűzvédelmi technikusi szakot, de ennek ellenére, az első évre kevesen jelentkeztek, összesen tizenegyen.

– Amikor kiderült, hogy tűzvédelmi technikusi szak nyílik az iskolánkban, megpróbáltuk minél jobban elhíresztelni, és bemutatni a szakot. Sajnos, tavaly hirtelen meghalt az iskola igazgatója, és nem volt könnyű mindenre elegendő figyelmet szentelni. Ma már sokkal jobb a helyzet, és kihasználnám ezt a lehetőséget is, hogy felhívjam a fiatalok figyelmét a középiskolánkra és a tűzvédelmi technikusi szakra. Összesen 30 tanulót veszünk fel az első osztályba, azt szeretnénk elérni, hogy a temerini község területéről legalább 10 diák jelentkezzen a szakra. Olyanok is járhatnak a középiskolába, akik a városi vagy a peremvárosi autóbuszjáratokat használnak az utazáshoz, tehát diákok jelentkezhetnek Bácsföldvárról, Becséről, Újvidékről, Szenttamásról stb. Azok számára, aki távolabbi településekről utaznak (pl. Szabadka, Ada, Zenta, Kanizsa), szállást biztosítunk – mondta Radić.

A középiskola tűzvédelmi technikusi szakának elsős diákjai különböző okokból kifolyólag jelentkeztek a szakra.

D. V. az új szak első osztályába jár, elmondta, azért választotta a tűzoltói szakot, mert könnyen fog munkát találni, ha befejezi. B. H. tanuló szerint érdekes a szakma, de ő nem azért választotta, mert tűzoltó szeretne lenni, hanem azért, mert ez az iskola volt a legközelebb. Ha befejezi, a Testnevelési Egyetemre szeretne beiratkozni.

A Lukijan Mušicki Középiskola kiváló szakkáderrel rendelkezik, a leendő tűzvédelmi technikusok pedig egy igazi kastélyban tanulhatják meg a szakma javát.

A Lukijan Mušicki Középiskola a legutóbbi felmérések szerint a dél-bácskai körzet egyik legjobb szakközépiskolája. A felméréseket az oktatási felügyelőség készítette egy hónappal ezelőtt, a középiskola a lehető legmagasabb osztályzatot kapta.