2024. május 3., péntek

Terroristáknak nyilvánították a Muzulmán Testvériség vezetőit

Az egyiptomi főügyész terroristának nyilvánította a Muzulmán Testvériség 18 magas rangú tagját. Köztük van a betiltott iszlamista mozgalom vezetője, Mohamed Badie is.

Hisám Barakát vasárnap közölte döntését - jelentette a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség. A főügyész terroristává nyilvánította mások mellett Badie helyettesét, az üzletember Hairat es-Sátert, az egyiptomi törvényhozás korábbi elnökét, Szaad el-Katatnit és az ország egykori ifjúsági és sportminiszterét, Oszáma Jaszínt.

Az észak-afrikai országban idén elfogadott terrorizmusellenes törvény lehetővé teszi az ügyészség számára a terroristának nyilvánítottak vagyonának befagyasztását, a közügyektől való eltiltásukat és utazási korlátozásokkal sújthatják őket.

A Muzulmán Testvériséget már korábban terrorista szervezetnek nyilvánították Egyiptomban. A mozgalom több ezer tagját és támogatóját börtönözték be azóta, hogy a hadsereg a tömegtüntetések hatására 2013 júliusában elmozdította a hatalomból a szervezethez kötődő Mohamed Murszi elnököt.

Az iszlamista mozgalom elleni hadjárat keretében Badie és társai bíróság elé kerültek, halálbüntetésre, illetve életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték őket.