2024. május 4., szombat

Az Avantgárd Hagyománya díj Lajkó Félixnek

Lajkó Félix (Ótos András felvétele)

Lajkó Félix (Ótos András felvétele)

Lajkó Félix hegedűművésznek, zeneszerzőnek ítélte oda a Vujica Rešin Tucić és Vojislav Despotov nevét viselő alap az Avantgárd Hagyománya díjat.

Az elismerés odaítélésééről az alap igazgatóbizottsága döntött, amelynek tagjai: Svetislav Basara irodalmár, Gojko Božović irodalmár, Branislav Grubački művelődésszervező, producer, Vladimir Kopicl irodalmár és Vladimir Vasiljev, a Žarko Zrenjanin Népkönyvtár képviselője. A díjat Nagybecskereken adják át április 22-én.

A díjjal Lajkó Félixnek mint zeneszerzőnek és előadóművésznek a zene iránti elkötelezettségét, odaadását, nem mindennapi szenvedélyét ismerik el, azt, hogy hiteles módon képviseli, testesíti meg az avantgárdnak a művészet és az élet közötti határok teljes eltörlésére, kiegyenlítésére vonatkozó törekvését, olvasható egyebek között az indoklásban.

A hegedűvirtuóznak eddig több mint 1000 fellépése volt, a világ számos nagy hangversenytermében lépett közönség elé, Budapesten, Párizsban, Londonban, Berlinben, Tokióban és másutt, de számára ugyanilyen fontos a zenészbarátokkal, zárt körben való több órás zenélés, olvasható a közleményben, amely kiemeli, hogy Félix olyan munkatársakkal dolgozott együtt, mint Alexander Balanescu, Min Tanaka, Noir Déser és Boban Marković. Tíz-egynéhány albumot jelentetett meg, többségében koncertlemezek, mert stúdióba ritkán és nem szívesen vonul be. Az alap igazgatóbizottsága külön is kiemeli a Lajkó Félix Maratont, amely során tavaly és idén Európa-szerte számos koncertet adott a világhírű hegedűművész.