2024. május 2., csütörtök

Szeretői buktatták le a fő kémelhárítót?

Egymás után menesztik Kínában azokat a tábornokokat, magas rangú titkosszolgálati vezetőket és állami hivatalnokokat, akik valamiért nem felelnek meg, esetleg nem esküdtek feltétlen hűséget az ország vezetőjének, Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkárnak. Tisztogatásról ugyan senki nem beszél nyíltan, de sokan úgy vélik, Kínának nem volt még ilyen erőskezű vezetője, amióta a reformpolitikát és a nyitást meghirdető Teng Hsziao-ping 1989-ben lemondott vezetői tisztségeiről, s 1992-ben végleg visszavonult a politikától.

Hszi 2013 óta irányítja teljes jogkörrel az 1,35 milliárd lakosú országot, vagyis ő dönt az állami, katonai és pártügyekben. Azóta átfogó harcot hirdetett a mindent átszövő korrupció ellen. A gyanú szerint a műveletet arra is felhasználja, hogy megszabaduljon ellenfeleitől, vetélytársaitól, és a neki megfelelő módon alakítsa át az államapparátust.

A kiterjedt akcióban a hatóságok (elvben) senkit sem kímélnek. Elszántságukat az év elején azzal demonstrálták, hogy „súlyos fegyelmi vétség” – vélhetően korrupció – gyanúja miatt vizsgálatot indítottak Csang Kun-seng külügyminiszter-helyettes ellen, majd azonnal felmentették tisztségéből. Eddig Csang a legmagasabb rangú politikus, akit hivatali ideje alatt váltottak le korrupció miatt.

Az országot irányító egyetlen politikai erő, a Kínai Kommunista Párt legmagasabb és legbefolyásosabb köreihez tartozó gyanús személyek ugyancsak retteghetnek: őket sem kímélik. Mégis úgy tűnik, jelenleg a titkosszolgálatok és a hadsereg „átfésülése”, ennek részeként pedig az átszervezése van napirenden.

Csou Jung-kang belbiztonsági főnököt már korábban félreállították (a korrupcióellenes kampányban). Az év elején őt követte Ma Csien, aki az állambiztonsági minisztérium második legfontosabb alkalmazottjaként (államtitkárként) a kémelhárítást irányította. Korrupció és hatalommal való visszaélés gyanújával vették őrizetbe.

Róla a napokban szellőztették meg a hírt, mely szerint hat villája és ugyanannyi szeretője volt, akik közül ketten az állambiztonsági szolgálatnál dolgoztak. Fényűző életvitelét (megfelelő ellenszolgáltatásokért cserébe) egy üzletember pénzelte, aki az ellene indított nyomozás elől külföldre szökött. Az ügyben állítólag az állambiztonsági szolgálat két másik vezető tisztségviselőjét is elmozdítottak állásából, és nyomoznak ügyükben.

Hasonló sorsra jutott Hszü Caj-hu, a rendkívül fontosnak tartott Honvédelmi Tanács alelnöke (állítólag pénzért osztogatta a katonai rangokat, parancsnoki beosztásokat) és a hadsereg hírszerzésének főnöke, Hszing Jün-ming is. A két tábornok szintén a korrupcióellenes hadjárat áldozatává vált; jelenleg a perükre várnak.

Sok jóra nem számíthatnak, mert akit a bíróság korrumpáltnak talál, akár halálra is ítélhetik.