2024. május 2., csütörtök
LABDARÚGÁS - EURO-2016

Dárdai: Egy 0:0 után nem fogok magyarázkodni

Nem sikerült túl jól sem Magyarországnak, sem Szerbiának az Eb-selejtezős hétvége, hiszen Dárdai Pál csapata igencsak ötlettelen játékkal 0:0-s döntetlent játszott Budapesten Görögország válogatottjával, Radovan Ćurčić együttese pedig 2:1-es vereséget szenvedett Lisszabonban.

A forduló utáni csoportállás alapján viszont Magyarország nem lehet elégedetlen, hiszen az egy ponttal növelte is előnyét a Belfastban vereséget szenvedő, 4. helyen tanyázó Finnországgal szemben, illetve nagy valószínűséggel Görögországot is elütötte a továbbjutást és pótselejtezőt érő helyekért folyó harctól, hiszen a két együttes között megmaradt a korábbi hatpontos különbség. Ugyanakkor rossz hír, hogy mivel az éllovas Románia és a 2. helyezett Észak-Írország is nyert, Magyarország 5, ill. 4 pontra leszakadt tőlük, és jelentős lépéshátrányba került, ami az Eb-re történő közvetlen kijutást illeti. Tehát a csoport harmadik helyére pályázhat nagy eséllyel, ami vagy pótselejtezőt jelent a kvalifikáció végeztével, vagy a legjobb csoportharmadikként közvetlen kijutást – jelenleg a csoportharmadikok közötti összevetésben Magyarország a második, de ennek a versenynek a kimenetelébe olyan csapatok is beleszólhatnak, mint Skócia, Albánia, Svájc, Ukrajna vagy éppen Belgium. Márpedig úgy néz ki, hogy a magyar csapat legfőbb célja ez után a döntetlen után a legjobb harmadikként zárni a selejtezősorozatot, legalábbis Dárdai Pál szövetségi kapitány meccs utáni sajtótájékoztatón adott nyilatkozata erre enged következtetni: „Egy 0:0 után nem fogok magyarázkodni. És javítsatok ki, ha tévedek, de úgy tudom, hogy a legjobb harmadik is egyenes ágon kijut az Eb-re, és ezzel az egy ponttal és egy jó finnországi eredménnyel erre minden esélyünk meglehet.”

A legjobb csoportharmadikok rangsora

1. Skócia

4

2

1

1

5:4

7

2. Magyarország

4

2

1

1

4:3

7

3. Albánia

4

2

1

1

4:5

7

4. Svájc

4

2

0

2

7:3

6

5. Ukrajna

4

2

0

2

3:2

6

6. Norvégia

4

2

0

2

4:8

6

7. Belgium

3

1

2

0

6:1

5

8 Hollandia

4

1

1

2

8:5

4

9. Oroszország

3

1

1

1

5:2

4

A magyar csapat legnagyobb gólszerzési lehetősége a zentai származású Nemanja Nikolić előtt adódott, aki a védők gyűrűjében rosszul találta el labdát: „A hosszú kapufánál voltam, és amikor Kádár Tomi lefejelte a labdát, nem a kaput néztem, hanem a labdát, átvenni sikerült is, de a labda feljebb pattant, mint számítottam, ezért nem tudtam rádőlni. Kár azért a lehetőségért. Jó lett volna nyerni, de a célunk a pontszerzés volt. Szerintem a görög a legerősebb csapat a csoportban, jobb, mint a román.”

Dzsudzsák Balázs már előretekint, szerinte még a pótselejtező is nagy siker lenne a magyar válogatottnak: „Magyarország végre kiejtett egy riválist, illetve minimálisra csökkentette az ő továbbjutási esélyeit. Továbbra is versenyben maradtunk a továbbjutásért, újra nehéz mérkőzés vár ránk, júniusban a finnek ellen, ahol bravúr kell. Bármikor aláírnám a pótselejtezős helyünket a végén.”

Az ellenfél edzője, Sergio Markarián szerint két pontot Budapesten hagytak: „Közel voltunk a győzelemhez, de végül elveszítettünk két nagyon fontos pontot. Sajnos nem tudtunk gólt szerezni, de a játékkal elégedett lehetek.”

A magyar csapat júniusban a finnországi vendégjátékkal folytatja a selejtezősorozatot, egy ottani győzelemmel a pótselejtezős pozíció már szinte borítékolható lenne.

A szerb válogatott Lisszabonba úgy érkezett, hogy csak a győzelem elfogadható eredmény, hiszen ellenkező esetben a pótselejtezőt érő harmadik hely is látótávolságon kívülre kerülne. Hiába volt azonban a fogadkozás, a portugálok jobban játszottak, Ricardo Carvalho góljával már a 10. percben vezetést szereztek, és uralták a mérkőzést. A második játékrészre kicsit felpörgött a szerb együttes, egy szöglet után Nemanja Matić gyönyörű ollózós gólt ragasztott a portugál kapuba, ám ez sem ért sokat, a luzitánok két perccel később Fabio Coentrao révén megszerezték a győzelmet érő második találatot. A szerb csapatnak szinte csodára, de legalább pontok sokaságára lenne szüksége a pótselejtezős pozíció megszerzéséhez. Branislav Ivanović, a válogatott csapatkapitánya is így gondolja: „Muszáj összekapnunk magunkat, és idegenben pontokat szereznünk. A célunk 9 pont megszerzése kell hogy legyen a hátralévő négy meccsen – ez a minimum, ami reményt adhatna az Eb-részvételre. Egyértelmű, hogy a Dánia elleni meccs utolsó esélyünk.” A Chelsea védője utalt a következő, júniusi selejtezőre, amikor Szerbia Dániába látogat, és igyekszik visszavágni a tavaly novemberben hazai pályán elszenvedett 3:1-es vereségért. Válogatott- és klubbéli csapattársa, Nemanja Matić úgy fogalmazott, hogy addig nem adják fel, amíg minimális esélyük is van: „Ez után a vereség után még kisebbek az esélyeink, de sok van még a kvalifikáció végéig, és mi mindent megteszünk a kijutásért.”

Az ellenfél csapatából Nani foglalta össze legrövidebben a lényeget: „Jobbak voltunk, megérdemelten nyertünk. Jó úton járunk.”