2024. május 2., csütörtök

Kedvező gazdasági mutatók

Kicsivel több mint 14 százalékkal nőtt a termelés Észak-Bácska és a Tisza mente területén januárban a tavalyi év ezen időszakához képest, nyilatkozta Ivan Vojnić Tunić, a Körzeti Gazdasági Kamara főtitkára.

A titkár hozzátette, ennek köszönhetően folytatódik az a fejlődés, amelyet tavaly szeptember eleje óta tapasztalunk, s amelynek köszönhetően 2013-hoz képest a 2014-es évben 1,6 százalékos növekedést jegyeztek.

Emlékeztetett azonban arra, hogy az ipari termelés az ország egészének területén csökkenést mutat.

– Elégedettnek kell lennünk az eredményeinkkel, hiszen a régióban növekedést tapasztalni, még ha ez a növekedés nem is túl nagy, és lehet, hogy rejtett statisztikai adatokat is tartalmaz, mégis tény, hogy egyfajta növekedés tapasztalható – mondta.

A külkereskedelmi adatok kapcsán a főtitkár elmondta, hogy ebben a régióban 1,68 milliárd dollár volt a kivitel, s ugyan többre számítottak, azt azonban az euró értékének csökkenése miatt nem tudták megvalósítani.

Januárban 99 millió dollár értékben valósított meg a régió árucserét, amelyből 55 millió euró a kivitel, így ez a régió továbbra is jól teljesít.

A legfontosabb kiviteli árucikkek az elektromos gépek és felszerelések, autók, műanyag termékek és a dohány.