2024. május 6., hétfő

Emberek, látja valaki a leszállópályát?

Emberek, látja valaki a leszállópályát? Emelkednünk kell! - állítólag ezek voltak Omer Mehić pilóta utolsó szavai, mielőtt lezuhant volna az általa kormányzott gép. A Szerbiai Hadsereg helikoptere, amely egy raškai, ötnapos beteg csecsemőt szállított Belgrádba, március 13-án zuhant le a belgrádi Nikola Tesla repülőtér közelében. A zuhanást senki nem élte túl, heten – a Szerbiai Hadsereg kötelékében szolgáló négy személy, két Novi Pazar-i orvos és a kisbaba – életüket veszítették.

A belgrádi Novosti napilap hozta nyilvánosságra a pilóta utolsó szavait, amely annak a jelentésnek a részét képezi, melyet a katonai vizsgálóbizottség állított össze és 500 oldalt tesz ki.

A Novosti által nyilvánosságra hozott adatok szerint a pilóta folyamatos kapcsolatban volt az irányítótoronnyal.
- Látom a pályát - jelentette Mehić a toronynak.

Ebben a pillanatban, ahogyan a szabályok előírják egy másik frekvenciára tették át, melyen keresztül a leszállni készülő gépeket navigálják a léiforgalmi irányítók.

- Üdvözlet! Jöjjenek! A pálya szélén vannak. Nyugodtan leszállhatnak. Várja már önöket a kísérő kocsi - értesítették őket a toronyból.

Mehić ereszkedik a géppel, majd váratlanul így szól:
- Nem látom a pályát, nem látom.

Ahelyett, hogy ereszkedne a gép emelkedni kezd. Pár másodperccel később újabb próbát tesz. A légiforgalmi irányító megismétli.
- A pályán vannak, nyugodtan ereszkedhetnek.

A pilóta újra megközelíti a pályát, de újra arra panaszkodik, hogy nem látja azt. Ekkor kérd utitársaitól:
- Emberek, látja valaki a leszállópályát? - kérdi a pilóta.

A kérdésre nem hallatszik válasz.
- Emelkedünk kell! - mondja a pilóta és hirtelen emelkedni kezd a géppel.

Ezek a részletek állítólag annak a jelnetésnek a részét képezik, melyet az a vizsgálóbizottság állított össze, mely a védelmi minisztérium és a Szerbiai Hadsereg képviselőiből, illetve katonai szakértőkből állt fel.