2024. május 4., szombat

„Politikai cirkusz és jogi hebehurgyaság”

A számítások szerint a hágai törvényszék ragaszkodni fog Šešelj kiadatásához

Bár a hágai törvényszék egyelőre nem juttatta el a szerbiai illetékeseknek az írásos meghagyást azzal kapcsolatban, hogy Vojislav Šešeljnek, a Szerb Radikális Párt elnökének vissza kell térnie Hágába, a hazai politikum kedden is felháborodott hangnemben kommentálta a fejleményeket. Aleksandar Vučić kormányfő értékelése szerint egyesek tévednek, amikor azt hiszik, hogy Šešelj képes megingatni a kormány stabilitását.

A Politika napilapban megjelent szerzői szövegében Vučić leszögezi: e miatt a téves felfogás miatt egyesek úgy tesznek, mintha Šešelj valamiféle mumus lenne, akit szükség szerint elő lehet húzni.

– Ebben a történetben nem az igazságról, vagy az igazságosságról van szó, de sajnos nem is Vojislav Šešeljről, hanem a szerb kormány megbüntetéséről. Azok után, ami a területén történt, a Balkánnak nyílt játszmára és egyértelmű politikára van szüksége. A szerb kormány éppen ilyen egyértelmű módon kíván politizálni. Ez a mi legitimációnk, amelyet bármikor és bárkinek felmutathatok. Nem áll szándékomban elrejteni legitimációnkat, hiszen parlamenti választásokon jutottam hozzá. Ezért nyugodt lelkiismerettel közölhetem mindenkivel, hogy ne bujkáljanak többé, hanem nyíltan közöljék a szerbiai emberekkel, hogy mit akarnak tőlük. Szerbiának egyetlen fontos feladata van, ez pedig a stabilitás megőrzése, a gazdasági reformok folytatása és a politikai szabadság tiszteletben tartása. Egyetlen döntésünk sem lesz erkölcstelen, ellenben a hágai törvényszék politikai döntéseivel, amelyek mindegyike erkölcstelen – fogalmaz Vučić Šešeljt használják fel, hogy megbüntessenek bennünket című írásában.

Emlékeztetőül, a hágai törvényszék fellebbviteli tanácsa visszaidézte Hágába a tavaly egészségügyi állapota miatt ideiglenesen szabadlábra helyezett Vojislav Šešeljt. A törvényszék fellebbviteli tanácsa visszavonta az elsőfokú bírói tanács döntését Šešelj ideiglenes szabadlábra helyezéséről és a vádlott azonnali visszatérését rendelte el a scheveningeni börtönbe. A fellebbviteli tanács bíráinak álláspontja szerint az SZRP elnökének visszatérését követően tárgyalást kellene kitűzni, amelyen az összes érintett fél – Šešelj, a hágai ügyészség, Szerbia és Hollandia – is elmondhatnák saját érveiket. A bíróság csak ezt követően hozhatna döntést arról, hogy a vádlott valóban szabadlábra kerülhet-e ideiglenesen, vagy az ítélethirdetésig a börtönben kell maradnia.

Rasim Ljajić, a hágai törvényszékkel együttműködő nemzeti tanács elnöke szerint az lenne a legjobb, ha Šešelj önként térne vissza Hágába. A fellebbviteli tanács határozata a politikai cirkusz és a jogi hebehurgyaság kombinációja, emelte ki Ljajić, mondván, hogy a váratlan és kétségtelenül megkérdőjelezhető, döntésnek számtalan politikai vonulata van.

– Hága képtelen volt kiszabadulni a Šešelj-ügy létrehozta zsákutcából, ezért úgy döntött, hogy ideiglenesen szabadlábra helyezi a vádlottat és ezzel Szerbiára hárítja a felelősséget. Ahelyett, hogy az ország nehéz gazdasági helyzetével és a reformokkal foglalkoznánk, 2015-ben Šešeljre kell összpontosítanunk – taglalta Ljajić.

Közben Vojislav Šešelj sokadszorra nyomatékosította, hogy nem szándékozik megszökni, de nem is tér vissza önként Hágába. A vádlott arra számít, hogy legkésőbb ma kapja meg a törvényszék meghagyását.

– Sem bujkálni, sem szökni nem fogok. Amióta disszidálni voltam kénytelen, hozzászoktam a letartóztatásokhoz. Számomra az a természetellenes, ha éppen nem akarnak letartóztatni. Azt, hogy ezúttal mi történik, Aleksandar Vučićtól és Tomislav Nikolićtól kellene kérdezni, hiszen ők vannak abban a helyzetben, hogy döntsenek. Egyébként is tudom, hogy a fellebbviteli tanács Vučić és Nikolić kezdeményezésének nyomán döntött így. Vučić és Nikolić attól tartanak, hogy a következő választásokon veszélyeztetném a Szerb Haladó Pártot – fejtette ki Šešelj.

Nem ez a vitatható döntés”

Zoran Milanović horvát miniszterelnök nem hiszi, hogy a hágai döntés miatt veszélyben lenne a régió stabilitása. Milanović azzal sem ért egyet, hogy Šešelj Hágába való visszatérését a szerb kormány megingatásának okán rendelték el. Szerbia esélyt kapott a bizonyításra annak, hogy demokratikus ország, vagy kizárólag egyesek szeszélyei irányítják, mondta a horvát miniszterelnök, hozzátéve: egyetért azzal, hogy Šešeljnek vissza kell térnie Hágába. Ha valami kedvezőtlenül befolyásolta a régiót, az nem a mostani, hanem a Šešelj szabadlábra helyezéséről szóló döntés volt, nyomatékosította Milanović.

Florence Hartmann, a hágai törvényszék volt sajtószóvivője egyetért a meglátással, hogy a törvényszék hibájából kifolyólag cirkusz zajlik. Viselkedésével a törvényszék kellemetlen helyzetbe hozta Szerbiát, állapította meg Hartmann, aki hiszi, hogy Hága ragaszkodni fog Šešelj kiszolgáltatásához.

– Várható volt, hogy megmásítják döntésüket az ideiglenes szabadlábra helyezésről, ugyanakkor nem értem, hogy miért határoztak egyáltalán úgy, hogy Šešelj visszatérhet Szerbiába. Tudhatták volna, hogy milyen viselkedés jellemző Šešeljre, mégis feltételek nélkül engedték távozni. A hágai törvényszék eddigi gyakorlata során szinte soha nem volt példa arra, hogy valaki ellen távollétében folytatták a büntetőeljárást, ezért nem hiszem, hogy ebben az esetben ez opció lenne. Biztosan ragaszkodni fognak ahhoz, hogy visszatérjen és ez biztosan újabb nehézségeket jelent. A törvényszék sajnálatosan és ügyetlenül viselkedik. Szerbiának mindenféleképpen kritikusan kell hozzáállnia ehhez a viselkedéshez és követelnie, hogy a törvényszék minél előbb hirdessen ítéletet Šešelj ügyében. Szerbia kellemetlen helyzetbe került, hiszen Šešelj egyelőre ártatlan embernek számít. Az eljárás három éve lezárult, semmi sem szolgálhat magyarázatul arra, hogy még mindig nem született meg az ítélet. A törvényszék az áldozatokkal szemben sem tanúsít tiszteletet – nyilatkozta Hartmann a B92 RTV-nek.

A törvényszék volt sajtószóvivőjének meglátásával Veljko Odalović, a szerb Külügyminisztérium főtitkára is egyetért. A fellebbviteli tanács éppen akkor rendelte el Šešelj visszatérését, amikor Szerbia minden erejével a reformokra és a stabilitás erősítésére összpontosít, érvelt Odalović, aki nem tartja kizártnak, hogy Šešelj kiszolgáltatása elvárás és feltétel lesz Szerbiával szemben.