2024. május 6., hétfő

Világszerte harmincegy mozgalom támogatja az Iszlám Államot

Világszerte huszonegy dzsihadista mozgalom fogadott hűséget az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetnek, tíz másik pedig támogatja a szélsőséges szunnita milíciát - közölte szerdán egy iszlamista médiumokat figyelő amerikai csoport.

Az IntelCenter frissen közzétett listája szerint az IÁ-t támogató szervezetek az Algériától Indonéziáig húzódó térség számos államában jelen vannak.

Az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi tavaly júniusban bejelentette, hogy iszlám kalifátust hoznak létre az általuk elfoglalt területeken, amelyhez a világ minden muzulmánjának csatlakoznia kell.

A bejelentés másnapján egy algériai, egy egyiptomi és egy libanoni iszlamista szervezet is hűségesküt tett az önjelölt kalifának. A következő hetekben és hónapokban pedig tizennyolc másik csoport is hasonlóképpen cselekedett, ide értve több között a nigériai Boko Haramot is.

Az IntelCenter szerint az IÁ-t tíz másik radikális mozgalom is támogatásáról biztosította, ezek azonban nem fogadtak hivatalosan hűséget. A jelentésben azt írták, hogy méretüket és jelentőségüket tekintve harmincegy rendkívül különböző szervezetről van szó, egyes csoportok több száz vagy ezer harcossal rendelkeznek, mások viszont még helyi szinten is alig ismertek.