2024. április 27., szombat
TENISZ

Nullázás után megint kínlódás

Novak Đoković újra két arcát mutatta. Miamiban, az 1000-es rangú torna 3. fordulójában a belga Steve Darcis ellen, ugyanúgy, mint két nappal korábban, amikor a szlovák Martin Kližan volt az ellenfele, nagy lendülettel kezdett, az első játszmát nullára nyerte, majd a másodikban megengedte a vetélytársának, hogy fölénybe kerüljön. Az egyetlen különbség, hogy a belga nem nyert játszmát, Đoković időben válaszolt az elveszített adogatásra, és kétjátszmás győzelemmel jutott a nyolcaddöntőbe, amelyben az éjjel az ukrán Alekszandr Dolgopolovval mérkőzött.

Nehéz magyarázatot találni arra, hogy Đoković miért esik vissza meccsközben, hisz nem tehetséges, de tapasztalatlan kezdőről van szó, hanem a címvédő világelsőről, aki semmiképpen sem növeli a tekintélyét azzal, hogy a centerpályán, telt ház előtt kínlódik a nálánál jóval gyöngébbekkel.

Đoković eddig háromszor játszott Dolgopolovval, és rendre le is győzte. Az ukrán a három meccsen csak egy játszmát nyert, párharcaikból pedig a legemlékezetesebb a 2011-es US Openen vívott, amikor az első játszma rövidítésében 16:14 volt az eredmény, ami az amerikai Grand Slam-torna történetének második leghosszabb rövidítése volt.

A 3. forduló zárómeccsei közül a japán Kej Nisikori és a szerb Viktor Troicki összecsapása volt a legrövidebb. A japán végig óriási fölényben volt. Kisebb meglepetés az amerikai John Isner győzelme a bolgár Grigor Dimitrov ellen, Miloš Raonić pedig Đokovićnál is többet bajlódott, míg legyőzte a francia Jeremy Chardyt. A nők nyolcaddöntőjében nyerni tudtak a Williams nővérek, Andrea Petković, Karolina Pliškova és Carla Suarez igazolta csúcsformáját, és a negyeddöntőbe jutott még Simona Halep, Sloane Stephens és Sabine Lisicki is.

A kis tornákon Miki Janković elveszítette a hétfő esti döntőt a bolgár Kuzmanovtól, a táblára jutott Ivana Jorović a beauburgi 1. fordulóban az orosz Margarita Gasparjannal mérkőzik, Dohában a 4. kiemelt Marko Tepavac az indiai Aditya Deswallal kezd, a floridai Ospreyben pedig Jovana Jakšić a selejtezőből várja első riválisát.