2024. április 30., kedd
VAJDASÁG ERDŐI

A természetvédelem az erdészetben is fontos tényező

Együttműködési megállapodást írt alá a Vajdaság Erdői közvállalat és a Természetvédelmi Világalap (WWF), közös munkájuk elmélyítése és kiterjesztése céljából tegnap, a vállalat péterváradi részlegének épületében. Jelenleg a Felső Duna Mente Rezervátumhoz kapcsolódó programokban fog mélyebben együttműködni a két fél.

Andreas Beckmann, a WWF dunai-kárpáti programjának vezetője és Takács Márta, a Vajdaság Erdői közvállalat igazgatója (Fotó: Ótos András)

Andreas Beckmann, a WWF dunai-kárpáti programjának vezetője és Takács Márta, a Vajdaság Erdői közvállalat igazgatója (Fotó: Ótos András)

Takács Márta, a Vajdaság Erdői közvállalat igazgatója jelentősnek tartja a megállapodás aláírását.

– Az erdészet terén már több alkalommal is bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk egy európai színvonal fenntartására, viszont a WWF-el aláírt dokumentum azt is jelenti, hogy cégünk a természetvédelem terén is komoly európai sztenderdek szerint működik, hiszen olyan komoly szervezet is felfigyelt ránk mint a természetvédelmi alap, amely méltó partnernek tart bennünket. A memorandum aláírása további célok kitűzését és feladatok végrehajtását jelenti, így a közeljövőben bővíteni fogjuk együttműködésünket – nyilatkozta a sajtónak az igazgató.

Andreas Beckmann, a WWF dunai-kárpáti programjának vezetője elmondta, hogy az emberiség jelenleg a Föld készleteinek kétszeresét fogyasztja, és félő, hogy a következő generációk energiatartalékait is feléli a mai társadalom.

– Emiatt komoly kihívás minden szinten mérsékelni az energiafelhasználást, legyen szó vízgazdaságról vagy éppen erdészetről. Emiatt véljük úgy, hogy el kell mélyíteni kapcsolatunkat a Vajdaság Erdői közvállalattal, hiszen az erdők sok természetvédelmi szempontból is kulcsfontossággal bírnak. Elegendő csak az árvízvédelemre gondolni, amelyben az erdők is kimagaslóan fontos szerepet játszanak. Vajdaságban rengeteg a természeti kincs, a Felső-Duna Mente pedig fontos nemzetközi természetvédelmi projektum, amelyben létfontosságú a megfelelő partnerekkel való kapcsolatfelvétel. Emiatt is lényeges és dicséretes, hogy az erdőgazdasági közvállalattal megkötöttük a megállapodást, mivel így szavatolt az erdős területek és mocsarak védelme, nemcsak a vajdaságiak számára, hanem az egész emberiségnek – fejtette ki az együttműködés fontosságát Beckmann.

Đorđe Šimonuvački, a Vajdaság Erdői igazgatóhelyettese elmondta, hogy a WWF és a közvállalat már közvetetten 2003 óta közreműködik, kezdetben jobbára képzések és egyéb kisebb projektumok megvalósításában. Az intenzívebb munka 2011-ben kezdődött meg, és azóta folyamatosan bővülnek a közös célok. Az idei és a következő évben működő program a Felső-Duna Mente Természetvédelmi Rezervátum természetvédelmét helyezi előtérbe a vállalat és a nemzetközi szervezet számára. Mint elmondta, a megállapodás célja a közreműködés további kiterjesztése.

Duška Dimović, a WWF szerbiai programjainak vezetője elmondta, hogy jelenleg a természetvédelmi világalapnak egyik fő prioritása a szóban forgó rezervátum, és abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a Vajdaság Erdői az egyik legalkalmasabb partnere a szervezetnek, hiszen az európai elismerések – amelyeket a közvállalat nemrég átvett – nemcsak arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a cég sikeresen gazdálkodik, hanem arról is, hogy komoly természetvédelmi színvonalat is képes fenntartani.