2024. május 7., kedd

Diplomáciai botrány küszöbén

A korábban kiadott körözőlevél alapján le kívánják tartóztatni a Belgrádba készülő koszovói külügyminisztert

Nebojša Stefanović belügyminiszter tegnap bejelentette, hogy ha Hashim Thaçi koszovói külügyminiszter jövő pénteken valóban Belgrádba utazik, a rendőrség azonnal előállítja. Vladimir Vukčević háborús bűnökkel foglalkozó ügyész korábban megerősítette, hogy Thaçi, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) valamikori vezetője ellen továbbra is érvényben van a szerbek ellen elkövetett bűncselekmények miatt kiadott körözőlevél, vagyis Koszovó külügyminiszterét valóban le lehet tartóztatni, ha Szerbiába utazik.

Thaçi szerdán erősítette meg, hogy elfogadta az Ambasadori mira civil szervezet meghívását a jövő pénteken Belgrádban megtartandó regionális konferenciára, amelyre egyebek mellett négy balkáni ország külügyminiszterét hívták meg a szervezők. A Reuters hírügynökség szerint igazi diplomáciai botrány törne ki, ha a szerb rendőrség valóban letartóztatná Thaçit. Egy ilyen lépés igencsak dühössé tenné az Európai Unió illetékeseit, írja a Reuters, amely arról értesült, hogy a koszovói külügyminiszter továbbra is reméli, hogy mégis Belgrádba utazhat.

A témával kapcsolatban Milivoje Mihajlović, a szerb kormány sajtóirodájának vezetője közölte: a szerb fél számára Thaçi elfogadható tárgyalópartner, de csak Brüsszelben és semmi esetre sem Belgrádban. Mihajlović a konferencia értelmét sem látja.

– Érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen lehet az az összejövetel, amelyre a Thaçihoz hasonló, megkérdőjelezhető múltú személyeket is meghívják. Szerintem sehol a világban nem történhetne meg, hogy ilyesmit kezdenek el szervezni anélkül, hogy értekeztek volna az államvezetéssel. Brüsszelben tárgyalni Thaçival egészen más, hiszen ez is része a Belgrád és Pristina közötti megbékélési folyamatnak, amelytől az egész régió jövője függ – taglalta Mihajlović.