2024. május 3., péntek

Mégsem csökkentik a sztrájkolók bérét

A pedagógusok megkapják ugyan a teljes összeget, de egy napot késik a fizetésük

Újra fogják az iskolaigazgatók számolni a pedagógusok bérét, de már a teljes összeget kell nekik elszámolni március hónapra – ezt Slobodan Brajković, a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke mondta, miután pénteken a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezete és az Oktatásügyi Szakszervezetek Uniója tárgyalt az oktatási miniszterrel.

A Beta hírügynökség jelentése szerint Srđan Verbić oktatási miniszter a tárgyalások kezdetén még azt bizonygatta, hogy mindenképpen le kell vonni a sztrájkoló tanügyi dolgozók béréből azt az összeget, amit nem dolgoztak, hanem sztrájkoltak. A szakszervezeti képviselők reakciójára azonban a miniszter egy órával később megváltoztatta álláspontját. Ez pedig azt jelenti, hogy az iskolaigazgatóknak újra kell elszámolni a dolgozók márciusi bérét, aminek következménye, hogy egy napot késik minden tanügyben dolgozó fizetése.

Az oktatási miniszter elfogadta a meghívást, hogy a két említett szakszervezet főbizottságainak április 22-én tartandó ülésén beszédet mondjon és ismertesse a pedagógusoknak szánt anyagi segély mibenlétét. Ezt követően döntenek majd a szakszervezetek a sztrájkról vagy az ajánlat elfogadásáról.

Az iskolák 5 hónappal ezelőtt kezdték meg a tiltakozást a 30 perces órák tartásával, amiatt, mert bérükből levontak 10 százalékot, és a tanügy helyezte a sztrájkolók szerint kétségbeejtő.