2024. május 6., hétfő

Megölték Umarov utódját

Az orosz terrorelhárítók megölték Doku Umarov észak-kaukázusi lázadóvezér utódját az észak-kakázusi Dagesztánban. A Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) hétfői tájékoztatása szerint az észak-kaukázusi köztársaság fővárosától, Mahacskalától délnyugatra lévő Gerej-Avlak településen kerítettek be három fegyverest egy házban, és mindannyiukat megölték.

A mostani terrorellenes akcióval gyakorlatilag megfosztották a vezetésétől a Kaukázusi Emirátus nevű szervezetet és az Észak-Kaukázusban működő illegális bandákat. A NAK előzetes adatai szerint az egyik fegyveres Aliaszhab Kebekov (a felvételen), aki a tavaly megölt Doku Umarov lázadóvezér, az úgynevezett Kaukáuzusi Emirátus egykori vezetőjének helyébe lépett. A másik két férfi közül Samil Gadzsijev, az uncukulszkiji járás területén, Omar Magomedov pedig az úgynevezett központi szektorban tevékenykedő fegyveres csoportot vezette.

A dagesztáni terrorellenes művelet stábjának adatai szerint a lázadók megölt vezetőinek több terrorcselekmény szervezéséhez és elkövetéséhez volt közük. Fegyveres bandáikkal civilek, valamint a rendvédelmi szervek tagjainak életére törtek. A hatóságok Kebekov számlájára írják, hogy közvetve részt vett a dagesztáni szufi sejk megölésében. 2012. augusztus végén öngyilkos merénylő végzett a muzulmán vallási vezetővel. Szaid Acajevet otthonában, Csirkej településen ölte meg egy öngyilkos robbantó. A merényletben további öt személy is életét vesztette.

Kebekovot azzal is gyanúsítják, hogy része volt a Volgográd vasútállomásán történt súlyos robbantásos merényletben, majd egy trolibusz felrobbantásában. A 2013. decemberi terrorcselekmények több mint 40 ember életét követelték. A lázadók új vezére kulcsfontosságú szerepet játszott a Kaukázusi Emirátus nevű illegális szervezet pénzügyi forrásainak előteremtésében, a pénzt az emberei zsarolással szerezték.

Az amerikai külügyminisztérium március végén vette fel a terroristák listájára Aliaszhab Kebekovot, aki egy tavalyi videoüzenetben bejelentette, hogy csoportja alárendeli magát az al-Kaidának. Tavaly decemberben méltatta, hogy az „emirátushoz” tartozó militánsok megöltek 14 csecsen rendőrt.