2024. május 5., vasárnap

Könyvek és festmények találkozása

Szombaton az Újvidéki Vásáron megnyitotta kapuit a 21. Könyvszalon és a 20. Art Expó

Két rendezvényt nyitottak meg szombaton: a 21. Nemzetközi Könyvszalont és a 20. Art Expó elnevezésű nemzetközi művészeti kiállítást, és ezzel megkezdődött a kiállítási időszak az Újvidéki Vásáron.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A korábbi évekhez hasonlóan az egy hétig – április 18-ától 25-éig – tartó rendezvényeknek az Újvidéki Vásár Master Központja ad otthont.

A megnyitó ünnepségen Vanja Vučenović, az újvidéki oktatási tanács tagja és Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója üdvözölte az egybegyűlteket.

– Nem voltak kétségeink a Könyvszalon és az Art Expó megrendezésére irányuló támogatást illetően. A városnak komoly szándékai vannak a művelődési tartalmak megszilárdítása terén, a Könyvszalon pedig egy fontos szegmense a város kulturális politikájának. Felkérjük az újvidékieket, hogy minél nagyobb számban látogassanak el a Vásárra – üzente Vučenović.

Slobodan Cvetković fontosnak tartotta elmondani, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére az eddigieknél több kiadóház mutatkozik be a Könyvszalonon, továbbá kihangsúlyozta, hogy egyik rendezvény se jöhetett volna létre a városvezetés, a Tartományi Művelődési Titkárság, valamint a Generali biztosítótársaság támogatása nélkül.

– Az már elegendő ok az ünnepségre, amikor a könyvek és a festmények találkoznak. Szerencsére az irodalom és a művészeti alkotások által az emberek még mindig kommunikálnak egymással. Nagy köszönettel tartozunk az Újvidéki Vásárnak, amiért minden évben házigazdája ennek az irodalmat és a művészeteket ápoló rendezvénynek – hallottuk Dragan Stanić professzortól, a Matica srpska elnökétől, aki ezt követően hivatalosan megnyitotta a két rendezvényt.

A szalon keretében immár hagyományosan megrendezésre kerülő Laza Kostić-napok keretében az ünnepi megnyitó után átadták a jeles szerb költőről elnevezett díjat, melyet a két vásár között eltelt időszakban kiadott legjobb könyv szerzőjének ítélnek oda. A rangos elismerést az idén Vesna Kapor írónő kapta meg, aki a Po sećanju se hoda kao po mesečini című, a nagybecskereki Agora könyvkiadó gondozásában megjelent elbeszéléskötetéért érdemelte ki a díjat. Laza Kostić-díjban részesült továbbá az újvidéki Prometej kiadóház, a belgrádi Hivatalos Lap és a Könyvkiadó Intézet, valamint a montenegrói Szerb Nemzeti Tanács.

Az egy hétig tartó rendezvény keretében a Laza Kostić-napokon az érdeklődők találkozhatnak Marko Vidojković, Zoran Živković, Enes Halilović, Vladislava Vojnović, Sonja Atanasijević, Jelena Zelinska és Gojko Đogo kortárs írókkal, továbbá a Tartományi Művelődési Titkárság szervezésében bemutatkoznak a nemzeti kisebbségek nyelvén alkotó írók és kiadók.

A vásár látogatói megtekinthetik az először megrendezett Strip-salont, emellett a könyvillusztrációval foglalkozó kiállítást, a BookIll festet, csütörtökön és pénteken pedig részt vehetnek a könyvtárak és könyvtárosok szemináriumán. Szombaton, a megnyitó napján, és vasárnap az érdeklődők meghallgathatták a VI. Európai Facebook Költészeti Fesztiválon elhangzó verseket. Érdekes megemlíteni, hogy a versfesztiválra 469 hazai és 22 külföldi szerző küldte el a költeményét, ezek közül százötvenen el is jöttek a rendezvényre, és felolvasták verseiket, a többi résztvevő pedig a fesztivál Facebook-oldalán helyezte el költeményét. A VI. Európai Facebook Költészeti Fesztivál megszervezését Törökbecse önkormányzata támogatta.

A rendezvénysorozat keretében 17. alkalommal kiosztják a képzőművészeti Sava Šumanović-díjat, amelyet az idén Čedomir Vasić belgrádi festőművésznek ítélnek oda.

Április 25-éig a Könyvszalonra látogatók 15–80 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak könyveket, mint az üzletekben. A vásár mindennap 10 és19 óra között tart nyitva, a belépés ingyenes.