2024. május 3., péntek

Nyílt nap a BTK-n

Szombaton az újvidéki Bölcsészettudományi Kar tizenhét tanszéke közös nyílt napot tartott az idén érettségiző középiskolások számára. Az érdeklődők először egy bemutatkozó prezentációt hallgathattak meg az amfiteátrumban a Bölcsészkaron folyó oktatásról és az intézményről, ezt követően bemutatkozott a Bölcsészettudományi Kar nyelvi központja is, valamint dokumentumfilmet vetítettek a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Karról. A jövendőbeli hallgatók egy kiadványt kaptak kézhez, amely a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza.

Az érdeklődők a BTK amfiteátrumában (Fotó:  Dávid Csilla)

Az érdeklődők a BTK amfiteátrumában (Fotó: Dávid Csilla)

A rendezvényhez az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke is csatlakozott, így a közös program után a szemináriumi könyvtárban folytatódott a beszélgetés. Itt a potenciális hallgatók betekintést nyerhettek a Magyar Tanszéken folyó tevékenységekbe és a felvételi vizsga menetébe, a Tanszék jelenlegi hallgatói közül négyen bemutatták aktuális kutatási terveiket, illetve eredményeiket, majd az érdeklődők egy-egy felvételi próbatesztet dolgoztak ki közösen irodalomból és nyelvészetből. A leendő egyetemisták a Tanszékről szóló kisfilmet, a Magyar Nyelv és Irodalom alapfokú képzésének négyéves tanrendjét és az elmúlt évek felvételi vizsgáiról több megoldott próbatesztet tartalmazó cédét kaptak ajándékba.

Dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető elmondta, hogy a nyílt napi bemutatkozásoknak az a célja, hogy ide vonzzák az egyetemre a potenciális hallgatókat, hiszen az elvándorlási hullám következtében évről évre egyre kevesebb tanuló iratkozik a Tanszékre. Véleménye szerint itt Vajdaságban biztos talajt tud nyújtani ez az 55 éves múlttal rendelkező Tanszék, amely kitermelt minden olyan értéket, amelyek az irodalom- és a nyelvtudományok, valamint az egyéb határtudományok szempontjából nagyon fontosak.

A Magyar Tanszékre a korábbi évekhez hasonlóan a 2015/2016-os tanévben is 25 helyre felvételizhetnek a leendő hallgatók.