2024. május 3., péntek

A belügyminiszter nem enged az autósiskoláknak

A belügyminisztérium folytatja az autósiskolákkal megkezdett tárgyalásokat, de a reformokról nem mond le, jelentette be hétfőn Nebojša Stafanović belügyminiszter.

– Tárgyaltunk, és ameddig szükséges, tárgyalni fogunk, de nem állunk el a reformoktól, hiszen semmi értelme valamit meghozni, majd utána lemondani róla – mondta a belügyminiszter.

Szavai szerint a közlekedésbiztonsági törvényt a többi között azért változtatják meg, mert „gyermekek halnak meg utcákon”.

– Ha valaki azt szeretné, hogy az autósiskolákban ne legyenek olyan számítógépek és szoftverek, amelyekkel ellenőrizni lehet, hogy a diákok lógás nélkül szerezték-e meg a jogosítványokat, majd ezt követően gyerekek halnak meg az utakon, elvárom, hogy személyesen mondja el ezt nekem – hangsúlyozta Stefanović.

Az autósiskolák képviselői Belgrádban útblokáddal tiltakoztak pénteken amiatt, hogy a belügyminisztérium nem fogadta el a közlekedésbiztonsági törvény módosítására átadott javaslataikat. Petar Rašeta, a Szerbiai Autósiskolák Kamarájának vezérigazgatójának nyilatkozta szerint az autósiskolák elégedetlenek a belügyminisztérium azon javaslataival, amelyek a jogosítvány megszerzésére vonatkoznak. Mint megjegyezte, az előző jogszabály-változtatás után, amelyben a többi között megdrágították a jogosítvány megszerzésének árát, az autósiskolák száma 950-ről 430-ra csökkent, és félő, hogy az új módosítások után további csökkenéssel számolhatunk majd.