2024. május 6., hétfő

A szülők június 10-ig adhatják át a kérvényeket

A szeptembertől elsőbe induló diákokat is érinti az ingyentankönyv-program
(fotó Molnár Edvárd)

(fotó Molnár Edvárd)

Azok a szülők, akiknek gyermeke szeptemberben indul az első osztályba, a gyermek tesztelése során, legkésőbb június 10-éig adhatják át a kérvényüket az ingyenes tankönyvre, nyilatkozta Zorana Lužanin, az oktatási minisztérium általános oktatással megbízott államtitkára.

A minisztérium tizenegy kategóriát szabott meg, amely szerint a diákok vagy ingyenes tankönyvekre, vagy pénzbeli támogatásra jogosultak.

Eddig összesen 149 358 kérvényt adtak át az iskolák azon diákok számára, akiknek szülei munkanélküliek, a fogyatékkal élő gyerekek, és azok a családok számára, akik szociális támogatásból élnek, a minisztérium biztosítja az ingyenes tankönyveket.

Azon családok esetében, ahol a család pénzbevétele 10 ezer dinár családtagonként, a minisztérium korábban felállított kategorizálása alapján az alsó osztályba induló diákok (elsőtől negyedik osztályig) 4000 dinár, az ötödikes és hatodikos diákok tankönyveire 6000 dinárt, míg a hetedikes és nyolcadikos diákok tankönyvvásárlására 8000 dinárt különítenek el.

A kérvényt átadók közül, mint egy 35 ezer diák esetében, a család egy főre eső bevétele meghaladja a 10 ezer dinárt, de nem több, mint 20 ezer dinár. Az ő esetükben a minisztérium a fent említett pénzbeli támogatás felét biztosítja. Minden támogatásra jogosult szülőt értesítenek majd az elkövetkező időszakban, iskolától függően április 20-a és május 10-e közötti, hogy a tanárokkal közösen egyeztessenek a tankönyvek megválasztásáról és megvásárlásának módjáról.

Minden esetben, az elsős kisdiákok esetében is, a tankönyvek megvásárlását az iskola végzi, az így kiválasztott tankönyveket az iskolához kézbesítik majd.

Arról, hogy az elsős diákok közül ki jogosult ingyenes tankönyvre, illetve pénzbeli támogatásra, június 10-e után dönt a minisztérium a megadott kategorizáció alapján.