2024. április 27., szombat

Ki kell fizetni a lecsapolási illetéket

Két évre visszamenőleg követeli az adóhivatal a polgároktól a kifizetést

Felháborodással fogadták a napokban a lecsapolási illeték fizetéséről szóló végzést a szabadkai polgárok. Úgy vélik, nem kötelességük fizetni egy olyan szolgáltatásért, amelyet meg sem kapnak.

Az értesítéseket a Szerbiai Adóhivatal küldte ki, a határozat azonban nemcsak 2014-re, hanem 2013-ra is szól, vagyis rögtön két évre kell kifizetni a lecsapolási illetéket – tudósít a Pannon RTV.

A lecsapolási illetéket nemcsak a földterület, kert vagy legelő alapján kell fizetni, hanem az építkezési telek alapján is. Az adóhivatal ezt visszamenőlegesen is kiróhatja, vagyis a kétéves összeg megfizettetése törvényes. Az illeték mértékét kormányrendelet határozta meg. Mindenki köteles a kifizetésére közteherviselés címén, kivéve az árvízkárosult területeken élőket.

Pontatlanságok vannak az adóhatóság végzésében. Még a címzés is sok esetben rossz. Nem csak ez a baj azonban. Nem ritka a pontatlanság a földterület nagyságát illetően sem.

A végzést érdemes tüzetesen megvizsgálni, és ha szükséges, panaszt tenni az adóhivatalban.

– Sajnos vannak pontatlanságok, mivel 2012. decemberi és 2013. decemberi adatokról van szó. Úgyhogy azt tudjuk javasolni a polgároknak, hogy pontosan nézzék meg a végzésben szereplő adatokat, a földterületek nagyságát. Ha eltéréseket tapasztalnak, akkor a Földhivatalból származó birtoklappal vagy hitelesített szerződéssel menjenek el az adóhivatalba – mondja Tóth Szalai Erika szabadkai ombudsmanhelyettes a Pannon RTV-nek, aki szerint a lecsapolási illetéket mindenkinek ki kell fizetnie, a határidő 15 nap a végzésen szereplő dátumtól számítva. Azokat, akik a határidőig nem egyenlítik ki a tartozásukat, a későbbiekben kényszerbehajtók keresik fel. A kérdésekkel érdemes az adóhivatalhoz fordulni, ahol külön tolóablakot nyitottak a lecsapolási illetékkel kapcsolatos panaszok fogadására.

A subotica.com kérdésére, hogy miért kell két évre visszamenőleg fizetni ezt az illetéket, és ebben az időszakban miért nem érkezett felszólítás annak kifizetésére, az adóhivatal illetékese annyit mondott, nincs felhatalmazása, hogy ezzel kapcsolatban nyilatkozzon.