2024. május 5., vasárnap

„Minden nyomásnak ellen tudtuk állni“

Pásztor István: Sikeres négy év áll a párt mögött – Módosítják az alapszabályt, bevezetik a pártigazgatói tisztséget
(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A Vajdasági Magyar Szövetség mögött sikeres négy év áll, s ez a siker a teljes tagság sikerének nevezhető – állapította meg Pásztor István pártelnök a VMSZ magyarcsernyei tisztújító közgyűlésén. Hozzátette, hogy a közösségi elfogadottság ennek a sikernek a bizonyítéka, úgy értékelte, hogy a pártnak az elmúlt időszakban sikerült kivívnia a vajdasági magyarság egyértelmű támogatását. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt periódusban nem csupán a magyarok, mások is elismerően beszéltek a szervezet teljesítményéről. Fontos ténykény kell kezelni, mint mondta, hogy a VMSZ-re fontos és megbízható szövetségesként tekintenek partnerei, úgy fogalmazott, hogy a pártnak a jelen pillanatban egyetlen ellensége sincs a szerbiai politikai színtéren, sokakat nevezhet barátjának a párt, még ha olyanok is vannak természetesen, akikkel nem tud mindenben egyet érteni.

Az eredményekről szólva Pásztor kielemezte az elmúlt négy év választási eredményeit, melyeket minden szinten sikeresnek ítélt meg, hiszen a párt gyarapítani tudta a képviselői számát, köztársasági szinten is részese lett államtitkári feladatokat vállalva a döntéshozásnak, helyi önkormányzati szinten is jól tudja partnereivel végezni a polgárok által rá bízott feladatokat. A magyar-szerb megbékélést civilizációs léptékkel mérve is kiemelkedő eredménynek nevezte, mert, mint mondta, annak köszönhetően lemostuk magunkról a kollektív bűnösség gyalázatát.

Beszámolója szerint a párt politizálását végig az jellemezte, hogy ellen tudott állni folyamatosan a nyomásnak, még olyankor is, amikor azt senki sem tartotta elképzelhetőnek. A pártot ugyanakkor a folyamatos megújulás jellemezte, fogalmazott, mely a szívós, rendszeres, a minden kérdést körüljáró és stratégiai célokat figyelembe vevő munkában volt tetten érhető. Pásztor azt mondta, hogy a párt működésében nem voltak tabuk, a rendszeresen megtartott kibővített elnökségi üléseken ugyanis minden felmerülő témát meg lehetett vitatni.

A pártelnök elégedettséggel szólt arról, hogy mintegy kétezer rendezvényt tud a szervezet maga mögött az elmúlt négy évben, ami az emberekkel történő kapcsolattartást szolgálta. Kiemelte, hogy a hazai politikai színtéren kizárólag a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség tudta e periódusban megőrizni képviselőcsoportjának integritását és számbeli teljességét. Megállapította, hogy a talpon maradás nem sikerült volna a magyar kormány hathatós támogatása, kiállása nélkül. Egy példát említett: ennek a segítségnek köszönhetően a szóban forgó négy évben négy millió eurót tudtak mozgósítani fontos vajdasági magyar vonatkozású projektumok megvalósítása céljára. Ezzel egyidejűleg, tette hozzá, a hazai nagyberuházási ügyekben történő szerepvállalás révén hétmilliárd dinár összértékben indultak el projektumok, hatmilliárdot ebből már sikeresen le is hívtak.

A pártnak jelenleg 11 027 tagja van – ismertette Pásztor, majd közölte, hogy az elmúlt nyolc év során megduplázódott a tagság létszáma. Ennek a tagságnak 87 százaléka aktívnak számít, ami viszont az elnök szerint nem azt jelenti, hogy a 13 százalékos nyugdíjas párttagság nem ugyanolyan fontos a VMSZ számára. A pártnak 632 mérnöki, orvosi, közgazdász képesítéssel rendelkező tagja, 300 bölcsészi vagy tanítói képesítés birtokában lévő tagja, 104 tudományos fokozattal rendelkező tagja van. Visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint a VMSZ-ben nincsenek értelmiségiek.

A VMSZ tisztújító közgyűlése a munkaelnökség és a munkatestületek megválasztásával kezdődött, majd Pásztor értékelését követően a párt tisztségviselői adtak rövid beszámolót. A közgyűlés elfogadta a párt új alapszabályát és ügyrendjét. Az ülés az elnök megválasztásával folytatódik.