2024. május 6., hétfő
FÖLDRENGÉS

Négy országban több mint 1200 ember halt meg

Az utóbbi 81 év legnagyobb erejű földrengése rázta meg szombaton Nepált, aminek következtében négy országban több mint 1200 ember vesztette életét. A 7,9-es erősségű földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, számos műemlék megrongálódott, a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten pedig lavinákat indított el.

Az Egyesült Államok földtani intézetének mérései szerint a rengés középpontja a fővárostól, Katmandutól 80 kilométerre északnyugatra volt, a fészke pedig mindössze 10-11 kilométeres mélységben. Helyi idő szerint pár perccel dél előtt mozdult meg a föld a 2,5 millió lakost számláló Katmandu-völgyben, aminek hatását a szomszédos Indiában, Bangladesben és Kínában is érezték. Egy órával később 6,6 fokozatú utórengés történt, amelyet kisebb rengések követtek. A nepáli rendőrség közlése szerint meghaladta az 1180-at az ismertté vált halálos áldozatok száma, míg Indiában 36, Kínában 12, Bangladesben pedig négy ember halt meg.

Katmanduban a pánikba esett lakosok az utcákra rohantak, miközben házak, falak, tornyok omlottak le körülöttük. A megsemmisült épületek között van a város egyik jelképe, a kilencszintes Darahara, amelyet az 1800-as években építettek őrtoronynak. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szereplő műemlékből csak egy csonk maradt, és félő, hogy a romok alatt emberek maradtak.

A televíziós felvételeken látni, hogy a megtelt kórházak körül, az utcákon is kezelik a sérülteket, az emberek pedig igyekszenek eltakarítani a romokat a mentők útjából. Néhol letakart holttestek is láthatók. Sokan nem mernek hazatérni, mert félnek, hogy az ő lakóházuk is összeomlik. A rengés a hegyvidéki ország majdnem teljes területére kiterjedt, de a hírközlés megszakadása miatt vidékről még nem érkeztek átfogó jelentések. Az országban jelenleg mintegy 300 ezer külföldi turista tartózkodik.

A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavinát indított el a heves földmozgás: a csúcsra vezető déli mászóútvonalon, a Khumbu-gleccser és az alaptábor közötti részen söpört át a lavina. A lavina betemette az alaptábor egy részét. A halottak számáról és állampolgárságáról nincs pontos adat, különböző források 18, 13 és 10 áldozatról számoltak be. A nepáli belügyminisztérium 30 sérültről tud. A környék tele van túrázókkal, de nem lehet felvenni velük a kapcsolatot.

Kínában helyi beszámolók szerint az északi mászóútvonalon több mint hétezer méter magasságban egy amatőr hegymászó csoportra zúdult lavina. Nekik sikerült elmenekülniük és épségben jutottak vissza egy alacsonyabban elhelyezkedő táborba.

A világ legmagasabb, 8848 méter magas hegyének meghódítására a tavaszi szezonban vállalkozó expedíciók többsége még az alaptáborban tartózkodik. Két tapasztalt hegymászó is arról számolt be, hogy pánik tört ki és súlyos károk keletkeztek a déli oldalon az alaptáborban.

Az M1 úgy tudja, hogy a Nepálban tartózkodó három magyar hegymászó közül ketten tartózkodhattak a földrengés idején az alaptáborban. Egyikük, Török Zsolt aradi magyar hegymászó április 4-én indult el két társával Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal feljusson a Föld legmagasabb hegycsúcsára. Mécs László Katmanduban tartózkodott a földrengés idején, ő egy emailben jelezte, hogy jól van.

Kollár Lajos hegymászó az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy az évnek ebben az időszakában rendkívül zsúfolt a Mount Everest alaptábora, közeledik a csúcshódítások időszaka és túrázók is nagy számban tartózkodnak ilyenkor a környéken. A csúcstámadásokra május közepétől lehet számítani, most még akklimatizálódnak a hegymászók, az április főként az alaptáborig jutó kirándulók és a környékbeli kisebb hegyeken túrázók szezonja.

Arra kérdésre, hogy a hegymászóknak milyen esélyeik vannak, ha lavina zúdul rájuk, Kollár Lajos azt mondta, a Himalájában elég kicsi a túlélés esélye. "Az Everest azonban jól felszerelt, sok mászó és segítő van a környéken, tehát frekventált terület, nagyobb az esély, hogy mentést lehet végrehajtani" - fogalmazott. Megjegyezte, nem valószínű, hogy szombaton szökőárszerű hógörgeteg gördült alá, sokkal inkább jéglavina lehetett. "A jéglavina elképesztő erejű, súlyánál fogva is gyilkos. Ha az alaptábort is elérte, hihetetlen intenzívnek kellett lennie".

A Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándok hely található itt. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete hét helyszínt vett fel a világörökségi listára.

A Katmandu-völgyben 1300 méter magasságban elterülő fővárosnak több mint egymillió lakosa van. A Katmandut övező hegyek magassága 2000 és 2700 méter között mozog. Az óváros rendkívül szűk utcácskáiban a szorosan egymás mellé, ráadásul rosszul megépített házak könnyen összedőlnek.

Nepálban 1934 januárjában volt 8,0 erősségű földrengés, amely 8500 embert ölt meg és romba döntötte a Katmandu-völgy városait.