2024. május 6., hétfő

Nincs TBC-járvány Nagybecskereken

Az Egészségügyi Középiskola egyik diáklányánál diagnosztizáltak tuberkulózist

Nagybecskereken nincs TBC-járvány. Eddig a helybeli Egészségügyi Középiskola egy második osztályos tanulójánál diagnosztizáltak tuberkulózist. A belgrádi Klinikai Központban kezelik, jól van és pozitívan reagál a gyógykezelésre – közölték a nagybecskereki dr. Đorđe Jovanović városi kórházban megtartott pénteki sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, a diáklány egy szomszédos községből való, iskoláztatása idején diákotthonban lakik.

A nagybecskereki Egészségügyi Középiskola (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki Egészségügyi Középiskola (Fotó: Kecskés István)

A diáklány megbetegedéséről szóló hírt hivatalosan hétfőn közölték a dedinjei Klinikai Központban. Azóta Nagybecskereken összesen 73 személyt (62 diákot, hét felnőttet, valamint a megbetegedett diáklány családjának a tagjait) vizsgáltak meg azok köréből, akik valamilyen módon kapcsolatba kerülhettek vele. Az eredmények feldolgozása folyamatban van és a pénteken 13 óráig átnézett 39 eredmény azt mutatta, hogy további megbetegedések nincsenek. Ugyanakkor, elővigyázatosságból öt személyt további vizsgálatra küldtek.
Dr. Ljiljana Stanulov, a nagybecskereki városi kórház gyermekorvosa elmondta, hogy az Egészségügyi Középiskola tanulója április hetedikén jelentkezett az orvosnál, köhögéssel, amely a beteg elmondása szerint január óta tartott, és gyengeséggel. Április huszadikán a tuberkulózis gyanúja miatt a dedinjei Klinikai Központba utalták át.
Dr. Branislav Martinov, a helybeli dr. Vasa Savić tüdőkórház szakorvosa szerint nincs ok pánikra, mert az elmúlt évtized alatt a felére csökkent a TBC-s megbetegedések száma. Miközben az európai átlag 25 megbetegedés százezer lakosra, addig Szerbiában százezer lakosra 17 beteg jut. Közép-Bánátban pedig még ennél is kedvezőbb a helyzet: itt a százezer lakosra jutó betegek száma tíznél is kevesebb.
Sanja Necin, az Egészségügyi Középiskola igazgatója elmondta, hogy elvégezték az iskola fertőtlenítését és arra biztatta a szülőket, hogy félelem nélkül engedjék gyerekeiket iskolába. Azt is közölte, hogy a megbetegedett diáknak lehetővé teszik, hogy rendkívüli úton befejezze a tanévet.