2024. május 6., hétfő

Ingyenes filmes iskola indul

A szabadkai Szabadegyetemen az iskola mellett filmklubokat is szerveznek, ahová minden érdeklődőt várnak

Ismert és elismert hazai, elsősorban helyi, szabadkai szakemberek kezdeményezésére és vezetésével ingyenes filmes iskola indul a Szabadegyetemen. Siflis Zoltán és Tolnai Szabolcs filmrendezők, valamint Petar Mitrić, a palicsi filmfesztivál szelektora vezényletével már május 4-én megkezdődnek a találkozók, majd szeptembertől folytatódnak az előadások, s már az idén megindulhat a gyakorlati munka is: dokumentumfilmek, kisfilmek is kikerülnek majd az iskolába járók kezei közül.

Mint azt Petar Mitrić hangsúlyozta, egy olyan filmes történelemmel és hagyományokkal rendelkező városban, mint Szabadka, ahol Lifka Sándor alkotott, de ahol a kortársak között olyan neves alkotók élnek, mint Tolnai Szabolcs, Andrej Boka és még sorolhatnánk, itt az ideje egy iskola megindításának.

– A filmklub elképzeléseink szerint 7-től 77 éves korig, korhatár nélkül, szintén díjmentesen látogatható majd. A filmeket mi magunk válogatjuk, bevezetőt mondunk, majd a megtekintését követően pedig beszélgetünk róla. A filmrendezőket, szakembereket is meghívjuk majd a vetítésekre, így közvetlenül az alkotókkal is lehet majd véleményt cserélni. A vetítések a filmklub számára kialakított teremben, a Szabadegyetem első emeletén zajlanak majd, az elsőre pedig május 4-én 20 órától kerül sor – mondta Mitrić.

Siflis Zoltán kiemelte, sok tehetség megmutatta mit tud, itt az ideje, hogy a fiatalok számára is lehetőséget adjunk a filmes kibontakozás terén.

– A filmes gondolkodás, szemlélet kialakítása is fontos, és az iskola működése során számítunk más műhelyek, színjátszócsoportok, színházak együttműködésére is. Ez egy nagyon szép, integratív lehetőség, a szellemi önképzésre, csiszolásra is alkalmas hely, hogy a fiatal meglelje, felfedezze önmaga adottságait, felismerje tehetségét – mondta Siflis, majd kiemelte annak fontosságát, hogy az iskola teljes egészében ingyenes, hiszen az effajta oktatásért máshol jelentős összeget kérnek el a szervezők.

Tolnai Szabolcs az előadókról szólva elmondta, jómaga a filmszínészet, Siflis Zoltán a dokumentumfilmek készítéséről, Petar Mitrić pedig a filmtörténetről tart majd előadásokat, de elvállalta a feladatot az újvidéki Antal Szilárd is, ő a televíziós rendezésről beszél majd, a vágásról Darko Maletin, a hangtechnikáról pedig Ripli Gábor beszél majd, a szabadkai Kovács Ákos pedig az operatőri munkáról szól.

– Valahogy úgy hozta a véletlen, hogy ez az iskola most meg tud indulni, s ki szeretném emelni, hogy itt nem műhelymunkáról van szó, amelyeket eddig a szabadkaiak látogathattak. Várunk minden 14, de inkább 16 éven felüli érdeklődőt, már aktív televíziós operatőrt, újságírót, középiskolásokat, egyetemi hallgatókat, akiket érdekel a filmezés – mondta Tolnai.

Az iskolában a hangsúly a gyakorlati munkán lesz, ehhez a szükséges technikai infrastruktúra is adott, de a szervezők hozzátették, amennyiben a jelentkezőknek van saját felszerelésük, szívesen veszik a felajánlást.

Az iskolába az eurocinema@openunsubotica.rs címen lehet jelentkezni, rövid önéletrajzzal, az okkal, amiért szeretnénk az iskolába járni, és az eddigi filmes tapasztalatainkkal, amennyiben léteznek, legkésőbb május 4-én 12 óráig.