2024. május 3., péntek

Nyílhat-e ősztől hároméves tanszak a Sinkovics középiskolában?

A topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola iratkozási tervéről

Rövidesen a Sinkovics József Műszaki Középiskola 127. évfolyamáról 82 végzős búcsúzik tanintézményétől. A 2014–2015-ös iskolaévben 283 diák tanul itt gépészet és fémfeldolgozás, geodézia és építészet, elektrotechnika és személyi szolgáltatások szakterületeken, 14 tagozatban. Az őszre kezdődő tanévben négy tagozatban, százhúsz elsős felvételét szeretnék meghirdetni.

(Fotó: Szabó Anikó)

(Fotó: Szabó Anikó)

Eredeti iratkozási tervükben kilencven magyar, harminc szerb tannyelven tanulmányokat folytató, általános iskolát végzett jelentkezésére számítanak. Egyelőre azonban feltételes módban tudunk fogalmazni az iratkozási terv vonatkozásában, még kérdéses ugyanis, hogy hároméves képzési periódusra vonatkozóan őszre nyílhat-e tagozat.

– Eredeti iratkozási tervünkben, amelyet 2014 decemberében juttatunk el a topolyai önkormányzatba jóváhagyásra, ahonnan azt továbbküldték, az áll, hogy a 2015–2016-os tanévre vonatkozóan szerb nyelven egy négyéves, számítógép-elektrotechnikusi tagozatot tervezünk nyitni. Magyar oktatási nyelven két, négy évig tartó technikusi képzést indítanánk. Harminc fiatal felvételére nyílna ezáltal lehetőség gépjármű-technikusi szakra, és harminc diákot vennénk fel a nagyon közkedvelt számítógép-elektrotechnikusi tagozatunkba. Itt szeretném megjegyezni, hogy várhatóan a májusi hónap folyamán középiskolánk hivatalosan is megkapja az ECDL-vizsgaközpont minősítését. Regisztrációja lezajlik, amely jóvoltából kedvezményeket tudunk biztosítani tanulóinknak. Tanáraink közül három villamosmérnök rendelkezik elismervénnyel, mely feljogosítja őket ECDL és ECDL Start bizonyítványok megszerzéséhez szükséges oktatási folyamat lebonyolításával, valamint a bizonylatok megszerzéséhez szükséges vizsgáztatás jogával. A rövidesen ECDL-központtá minősülő középiskolánkban a diákokat érintő kedvezmények arra vonatkoznak, hogy azok a tanulók, akik év végi jeles vagy kitűnő osztályzatot szereznek számítástechnika és informatika tantárgyból, tanulmányaik végeztével vizsga nélkül megkapják az ECDL Start bizonyítványt – nyilatkozta Keresztúri Hajnalka igazgatónő, majd a folytatásban kiemelte:

– Ősztől a hároméves, magyar tannyelvű, geodézia és építészeti szakon induló kombinált osztályunkba tíz-tíz leendő keramikust, valamint műkő- és kályhakészítőt, tíz falfelület-dekoratőrt, vagyis szobafestőt várnánk, és hozzájuk tíz leendő kőművest és homlokzatképzőt is csatolnánk. 2015 márciusában azonban egy Nagybecskereken szervezett fórumon az oktatásügyi miniszter és munkatársa kifejtették: az észak-bácskai körzet középiskoláinak legnagyobb részében csökkenteni kell a tagozatok számát. Elrendelésük szerint iskolánk tekintetében egy tagozattal – mondta Keresztúri, majd hangsúlyozta: a döntést arról, melyik tagozattól válnak meg, rájuk bízták, azzal, hogy, ha nem döntenek, a minisztérium megteszi. A minisztériumi rendelkezésre reagálva, pedagógiai kollégiumuk döntését tolmácsolva, a tanintézmény azt jelezte az Észak-bácskai Körzeti Tanügyi Hivatalnak, hogy a hároméves tanszakról mond le.

– A logika azt diktálta, hogy erről a tagozatról mondjunk le. Habár ezek a szakmák keresettek, évről évre a hároméves szakokra jelentkezik a legkevesebb diák. Tudomásom szerint minden érintett középiskola a hároméves szakokról mondott le. Előfordulhat, tehát hogy ősztől Topolyán egyáltalán nem nyílik hároméves szak. Mi azonban bizakodóak vagyunk. A topolyai önkormányzatban szervezett kerekasztal-beszélgetésen a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság képviselői is biztosítottak bennünket támogatásukról, arról, hogy tartsuk meg az eredeti iratkozási tervet, amelyet ők a minisztériumba továbbítottak – mondta az igazgatónő, aki reméli: a tartományi titkárság, a MNT és az Észak-bácskai Körzeti Tanügyi Hivatal segítségével sikerül célt érniük, és ősztől beindíthatják az említett hároméves képzéseiket is.