2024. május 5., vasárnap
NEPÁLI FÖLDRENGÉS

Négyezer fölé emelkedett az áldozatok száma

Négyezer fölé emelkedett a hét végi nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. Az ország rendőrsége helyi idő szerint hétfőn késő este Facebook-oldalán számolt be arról, hogy Nepálban 3904 halálos áldozatot szedett a szombati földmozgás és utórengései. A katasztrófában 7180-an megsérültek. A földrengés okozta lavina 18 emberrel végzett a Mount Everest alaptáborában; további 61-en haltak meg Indiában, 25-en pedig Tibetben. Bangladesből is jelentettek négy elhunytat.

A katasztrófa által sújtott, nehezen elérhető nepáli vidékekről csak apránként érkeznek információk az áldozatokról, ezért a hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább nőhet. Egy belügyminisztériumi tisztségviselő szerint akár az ötezret is elérheti az áldozatok végső száma.

A rengés által leginkább sújtott vidéken több faluban a házak 70 százaléka teljesen romba dőlt. A mentésben az ország 100 ezer katonájának 90 százaléka részt vesz.

A szombati leghevesebbet, a Richter-skála szerinti 7,9-es erejűt, csaknem száz utórengés követte, és úgy tűnik, a föld még mindig háborog. Katmandu – amelyet leginkább sújtott a katasztrófa, hétfőn kísértetiesen nyugodt volt. A házak zöme gyengén megépített téglaépület, de összeomlott több modern, erősebb építmény is. A pusztítás ellenére hétfőn reggel több gyógyszertár és bolt kinyitott, s egyes pékségek is friss termékekkel várták a vevőket.

Egy túlélő, az 55 éves Bijay Nakarmi elmondta, hogyan haltak meg a szülei egy háromemeletes épületben. Anyját áram sújtotta halálra: a tetőről leszakadt villamosvezeték ölte meg. Apja a lépcsőházban lelte halálát a lezuhanó gerendák miatt.

A mintegy 28 millió lakosú Nepál legnagyobb gazdasági kincse a Himalája, a hegység vonzotta idegenforgalom. A földrengés az amúgy is szegény ország számár emiatt különösen súlyos csapás.

ÁLDOZATOK, KÁROK TIBETBEN

Legalább 24 kínai állampolgár halt meg a szomszédos Nepálban történt pusztító erejű földrengés, illetve az utórengések következtében. Tibetben legalább 20-an vesztették életüket, több tucatnyi ember hollétéről nem tudnak, körülbelül 12 ezer embert kellett evakuálni.

A 3900 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő kínai Sigatzéban, amelyet egy a Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű utórengés rázott meg, több mint 1200 ház dőlt romba és csaknem 10 ezer sérült meg. Utak váltak járhatatlanná, a térségben egy időre megszakadt az áramellátás és a távközlési összeköttetés. Ugyanitt 54 templomot ért kár.

Ezekre a területekre már elindították a segélyeket, a sátrakat, a meleg kabátokat, takarókat, összecsukható ágyakat és hálózsákokat. A regionális kormányzat főleg élelmiszert, gyógyszert és ivóvizet juttat a rászorulóknak. Az érintett területeken vasárnap vagy hóesésben, vagy esőben kellett a mentőknek a helyszínen dolgozniuk, a hegyomlások, földcsuszamlások okozta károkat, útakadályokat elhárítaniuk.

Pekingben a kormányzati intézmények vezetői rendkívüli ülésen döntöttek a Nepálnak nyújtandó segítségnyújtás felgyorsításáról, valamint az ott rekedt kínai állampolgárok, illetve szervezetek biztonságát szolgáló lépésekről. Előző nap már több mint 600 kínai polgárt különgépekkel hazaszállítottak.

ELMARAD A TAVASZI HEGYMÁSZÓSZEZON

Kína leállította a Csomolungma (Mount Everest) északi, vagyis kínai, tibeti útvonalát érintő hegymászásokat a tavaszi hegymászószezonban a nepáli földrengés miatt – jelentették be hétfőn Tibetben. A regionális sporthivatal igazgatója elmondta, hogy a következő hónapban további utórezgésekre lehet számítani. A korábban jelentett, 7000 méter magasságban keletkezett nagy erejű lavina után a helyi adminisztráció emberei már megjelentek a táborokban, s megkezdték az ott lévők lebeszélését előre ütemezett programjukról.

Eddig 20 ország több mint 400 hegymászóját helyezték biztonságba, nincs köztük egyetlen sérült sem. A 7,9-es erősségű földrengés következtében keletkezett lavinák legalább 18 hegymászó és kísérő halálát okozták a nepáli oldalon.

NYUGAT-BENGÁL IS RÁZKÓDOTT

Hétfőn a Richter-skála szerinti 5,1-es erősségű földmozgás rázta meg Északkelet-Indiát. A földrengés epicentruma Nyugat-Bengál államban volt. Nagyobb károk nem keletkeztek, de a Reuters Patna városában levő tudósítója komoly föllökésről és hatalmas pánikról számolt be. Elmondása szerint az emberek fejvesztve rohantak ki otthonaikból.