2024. május 3., péntek

Tanulmányi kiránduláson leendő tanítóink

Magyarkanizsára látogattak az egyetemisták

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói tanulmányi kirándulás keretében látogattak Magyarkanizsára kedden. A látogatás során az egyetem hallgatói a város oktatási intézményeit járták sorra, képességfejlesztő foglalkozást tartottak a gyerekeknek, míg a Jovan Jovanovic Zmaj Általános Iskolában, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban, valamint a Szociális Központ Fészek napközijében az intézmények működéséről, tevékenységéről, az ott dolgozók tapasztalatairól, valamint sikeres programokról hallhattak a harmad- és negyedéves óvóképzős hallgatók, valamint a negyedéves tanítóképzős egyetemisták. A tapasztalatszerzés a tanárok elmondása szerint mindenképp nagyon hasznos az egyetemisták számára, mert nemcsak a gyerekekkel való munkáról, hanem a törvényekről, a pontszerzésről is friss információkat tudhattak meg. A hallgatók negyedéven már gyakorlati képzésben vesznek részt, így van már tapasztalatuk a gyerekekkel, ezért is tudták megszervezni az óvodai matematika-fejlesztőfoglalkozást Major Lenke tanárnő vezetésével, emellett az iskolában környezetismereti foglalkozással is készültek, amelyet dr. Borsos Éva vezényelt le, és segítette a hallgatókat a munka megszervezésében. A kirándulás ötlete pedig dr. Pintér Krekity Valéria nevéhez fűződik, aki szintén kísérőtanárként vett részt a kiránduláson.

Bagány Ágnes, a Tanítóképző Kar tanársegédje több tantárgyat is tanít, melyek különösen a speciális nevelési igényű gyermekek foglalkoztatását öleli fel, magyarkanizsai származása lévén ismeri a városban működő intézményeket, ezért is tartotta fontosnak ezt a tanulmányi utat.

– Szakmai tapasztalatszerzés szempontjából az egyik legfontosabb állomás a Fészek Napközi volt, mert a tavalyi évben egy IPA projekt keretén belül bevezettünk öt új tantárgyat, amely közelebb hozza a hallgatókat ahhoz mit jelent a hátrányos helyzetű tanulókkal való munka, mennyire nehéz, hogyan lehet őket motiválni. Az új tantárgyaknak köszönhetően a hallgatók nyitottabbak, jobban fel tudnak készülni rá, mi várja őket az iskolában. Ez egy komoly munka, itt pedig most képet kapnak arról, hogyan működik egy intézmény, amely ezekkel a tanulókkal foglalkozik – mondta Bagány Ágnes, aki hozzátette azt is, hogy a Tanítóképző Karnak és a magyarkanizsai Szociális Központnak együttműködési szerződése van, így a hallgatók közül néhányan már bekapcsolódtak a Fészek munkájába. Ezzel nemcsak szakmai gyakorlatra tehetnek szert, hanem a későbbiekben, a munkavállalásnál is előnyt jelenthet a számukra.