2024. május 6., hétfő

Vőfélytalálkozó Kishegyesen

Egy új eseménnyel bővült ki a kishegyesi történések palettája. A Sógor Exclusive rendezvényteremben a hétvégén sor került az I. Kishegyesi Hagyományőrző Vőfélytalálkozóra. A rendezvényen felléptek a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptáncosai, a Szajkó énekcsoport, a Csalóka zenekar és a Calypso együttes. Dr. Szőke Anna néprajzkutató a vőfélyhagyományokról tartott rövid előadást, és az eseményen közel 20 vőfély lépett fel, határon innen és határon túlról.

– Vajdaság szívében élünk, és jó lenne, ha mi, kishegyesiek is megmutatnánk, hogy hagyományápolók vagyunk. A vőfélység nagyon szép dolog, igen hosszú hagyománya van a magyarság körében. Most be szeretnénk mutatni a magyar lakodalom egy töredékét, hiszen nem tudnánk egy teljes esküvőt levezényelni – mondta el Szilágyi József kishegyesi vőfély, a találkozó fő szervezője. Szilágyi arról is beszámolt, hogy a találkozóra összesen 18 vőfély érkezett Magyarországról, Bánátból, valamint a szűkebb környezetből: Topolyáról, Zentagunarasról, Szabadkáról és Kuláról. A vőfélyek mellett muzslai koszorúslányok is részt vettek a rendezvényen. Szilágyi arról is szólt, hogy ismét kezd népszerű lenni a hagyományos lakodalom.

– Tapasztalatom szerint visszatérnek a hagyományos lakodalmak. Eddig valószínűleg anyagi okai voltak, hogy nem annyira tartottak ilyen jellegű esküvőket, de manapság egyre többen igényelnek vőfélyt, ha lakodalmat szerveznek. Számomra a vőfélység egy új élet kezdete. Útjára engedünk egy ifjú párt és színesebbé tesszük az esküvőjüket. Ennek hagyományát őseink örökítették ránk, s mi folytatjuk – mondta el a fő szervező.

A vőfélytalálkozót Kishegyes község önkormányzata is pártfogásába vette. Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere szerint az esemény összefogással és hagyományteremtő célzattal jött létre.

– Nagyon örülök neki, hogy közösségi összefogással tető alá tudtuk hozni az I. Kishegyesi Hagyományőrző Vőfélytalálkozót. Ezt azért mondom, mert egy civil ötlet alapján, az önkormányzat, a helyi közösségi és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület segítségével, valamint egy kishegyesi vállalkozó közreműködésével megvalósítottunk egy igazi hagyományteremtő vőfélytalálkozót – mondta el Mohácsi, aki szerint a találkozóban lehetőségek rejlenek.

– Idén második alkalommal szerveztük meg a Dombosi malacságok elnevezésű hagyományos disznótoros napot. Ez felbuzdított bennünket, hogy egy civil ötlet alapján útjára indítsuk a vőfélytalálkozó sorozatot. Úgy gondolom, hogy ez az egész közösség javára szolgál és komolyabb rendezvénnyé is kinőheti magát – nyilatkozta az alpolgármester.