2024. május 6., hétfő

Kiosztották Liberland első útleveleit

Az „államalapító” hamarosan választásokat szervez és alkotmányt készít

Vit Jedlička Liberland elnöke kiosztotta a Monostorszeg és a horvátországi Vörösmart között lévő fiktív állam első útlevelit, mégpedig azoknak, akik tegnap este összegyűltek és megpróbáltak eljutni erre a kis szigetre, amelyet Jedlička állammá kiáltott ki.

Az indeks.hr tudósítása szerint a horvát határrendőrség amint az várható is volt, nem engedélyezte ezt számukra, mint ahogy a korábbi látogatóknak sem.

Ezért az „elnök” és Liberland új állampolgárai nem is tudtak eljutni saját államuk területére, ehelyett egy monostorszegi étteremben gyűltek össze.

Liberland alapítója az állampolgárság kiosztásáról és a buliról készült fotókat Liberland Facebook-oldalán osztotta meg a nyilvánossággal.

Jedlička május elsejére jelentette be új állama betelepítésének kezdetét és az első száz tiszteletbeli állampolgárság kiosztását. A betelepülés egész hétvégén tart, viszont, mivel a horvát határrendőrök nem engedélyezték számukra Batina vagyis Kiskőszeg felől a szigetre utazást, ezért gyűltek össze a bácskai Monostorszegen.

Jedlička a Tanjugnak korábban azt nyilatkozta, hogy saját fiktív államának alapítási ünnepségére meghívta a világ összes államfőjét, beleértve az USA és Oroszország, de Szerbia és Horvátország vezetőit is. A meghívást a CNN és a Russia Today tévéken keresztül intézte.

A Liberland állampolgárságáért folyamodó 300 ezer személy közül hétezret szintén meghívott az elnök, aki bejelentette, hamarosan „általános választásokat” szervez államában, majd alkotmányt fogadnak el, amely majd korlátozza a kormány hatalmát. Még hozzátette, ebben az államban nem lesz adófizetési kötelezettség.

A cseh állampolgárságú Jedlička nemrégiben kiáltotta ki saját Liberland nevű államát a Horvátország és Szerbia közötti hét négyzetkilométeres területen és a tisztességes embereket felszólította, hogy csatlakozzanak hozzá „élni és élni hagyni mottóval”.

Korábban azt mondta, magas elvárásoknak kell megfelelniük mindazoknak, akik szeretnének Liberland állampolgárai lenni, tisztelniük kell a többi embert és azok álláspontját és személyes vagyonát, nem lehet ellenük bűnvádi eljárás folyamatban, illetve nem lehetnek nácik, kommunisták vagy más szélsőséges csoport tagjai.