2024. május 5., vasárnap

Mindannyiunk története…

Születés Hete rendezvénysorozat május 6-a és 9-e között Szabadkán – Szülésfeldolgozó műhely, természetes babaápolás, háborítatlan szülés Szerbiában

Május 6-a és 9-e között szervezi meg az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány ebben az évben is a Születés Hete rendezvénysorozatot. Az előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken kívül élményfeldolgozó műhely is lesz, s a rendezvény érinti a magzattal való kapcsolatfelvételt, a szülésélmény feldolgozását, valamint a babaápolást is. A szombati kerekasztal-beszélgetésen pedig a háborítatlan szülés hazai megvalósítási lehetőségeiről beszélgetnek hazai szakemberek.

Joó Horti Lívia, az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány elnöke elmondta, legfontosabb céljuk a korai prevenció, hogy felkeltsék a szülők érdeklődését már a gyermektervezés időszakában, hogy felkészüljenek a szülőségre, az ezzel járó feladatokra. Igyekeznek mindig valami új témát feldolgozni, a kismamák igényeinek eleget tenni.

Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember a programot ismertette, illetve elmondta, a program ötlete Magyarországról származik, Szabadkán negyedik alkalommal szervezik meg, és ezúttal már vajdaságinak tekinthető, hiszen Zentán, Óbecsén is zajlottak, zajlanak programok.

2015. május 6. 14 órától Haptonómia: Kapcsolatban önmagunkkal, kapcsolatban magzatunkkal címmel kétórás, saját élményű műhelymunkát szerveznek. A műhelyen való részvétel korlátozott, előzetes bejelentkezést igényel, ami a 024/687-620-as telefonszámon vagy a f.exspecto@gmail.com e-mail címen lehetséges. A haptonómia várandós pároknak abban segít, hogy a szülők spontán kapcsolatteremtési kísérletei a babával kölcsönös párbeszéddé alakulhassanak. A műhelyvezető Andrek Andrea pszichológus, hipnoterapeuta, haptoterapeuta.

2015. május 6. 16,30 óra Nem csak gyerek születik… címmel Andrek Andrea tart előadást. Az előadás egy közös gondolkodásra hívja a résztvevőket arról, mit is jelent ma szülni és megszületni.

2015. május 6. 17 órától Szülésem története – Így szültem én…címmel interaktív kiscsoportos műhelyt szerveznek. A műhelyre kizárólag már szült nők jelentkezését várjuk a 024/687-620-as telefonszámon vagy af.exspecto@gmail.com e-mail címen. A részvétel kizárólag előzetes bejelentkezést követően lehetséges. Mit tegyünk hát, ha nem úgy történt, mint ahogyan elterveztük? Várják mindazok jelentkezését, akiket megszólítottak a fenti sorok, szeretnének közelebb kerülni saját szülésük történetének megértéséhez, elfogadásához.

2015. május 7. 17 órától Asszonyok álmában síró babák – Egy mostohán kezelt gyász címmel tart előadást Singer Magdolna író, gyásztanácsadó. Asszonyi sors! − mondták anyáink, nagyanyáink sóhajtva egymásnak, amikor művi abortuszról, vetélésekről, vagy halvaszülésről hallottak.

2015. május 8. 16 órától Gyógynövények és illóolajak a várandósság és a szülés támogatására címmel Vataščin Balázs Emese gyógytornász, jógaoktató, dúla tart előadást. A gyógynövények és az illóolajok használatától gyakran tartanak a kismamák. Ennek talán az az oka, hogy manapság a gyógyszeripari termékek szélesebb körben elterjedtek, a gyógynövények ismerete pedig valamikor a „nagymamáink korában” feledésbe merült. A várandósság azonban nem betegség, hanem egy természetes állapot, amely kitűnően támogatható a „természet patikájából”.

2015. május 8. 17 órától Természetes babaápolás címmel Bánvölgyi Helga gyógyszerész tart előadást. Természetes anyagokkal való tisztálkodás lehetőségei, baba (és mama) bőr-, haj- és fogápolása, esetlegesen jelentkező kellemetlen tünetek baba-mama-barátabb orvoslása.

Május 9-én 11 órától kerekasztal-beszélgetés szerveznek az Exspecto helyiségeiben, Háborítatlan szülés Szerbiában címmel. A beszélgetést Joó Horti Lívia vezeti, a beszélgetőpartnerek pedig Danijela Birta Čkonjević dúla, Szabó Edit bába, Balázs Vataščin Emese gyógytornász, dúla, Balassa Erzsébet szülésznő, Jasmina Lolin dúla, szoptatási tanácsadó, Jovana Ružičić, a Centar za mame igazgatója, Hegedűs Melánia bába, dr. Cservenák Péter szülész-nőgyógyász.

A rendezvény záróprogramja május 12-én, 17 órától a Kerekítő Bábos Torna, ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várjuk az édesanyákat, édesapákat és a 0–3 éves gyermekeket.