2024. május 7., kedd
EFEKTIVA

Nem jók a jegybank hitelmodelljei

Rosszak a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) által javasolt pénzügyi modellek a svájcifrank-alapú hitelekben eladósodott polgárok számára, ezért azt kérjük az érintettektől, hogy ne fogadják el a felkínált módszereket! – olvasható a banki klienseket tömörítő Efektiva szervezet közleményében. Véleményük szerint elenyésző a pénzösszeg csökkenése, valamint tovább csökken a kliensek jogi ereje is.

A havi kötelezettségek például 2007-2008 óta 30 ezerről 69 ezer dinárra nőttek, így az előirányzott csökkentés szinte semmit sem ér. Hasonlóan, az alaptőke növekedésével (amely a probléma alapját szolgálja) sem sikerült megbirkóznia a jegybanknak, tehát a hitelező továbbra is sokkal több pénzt fizet vissza, mint amennyit felvett (kamatok nélkül is).

A frankalapú kölcsön eurókreditté való átalakítása sem javít az érintettek helyzetén, hiszen továbbra is ugyanakkora összeget kell kifizetni, és csupán részben módosított feltételek mellett. Továbbá a hitelező bizonyos jogairól lemond, amely lehetővé teszi, hogy esetleg feljelentse a bankot.