2024. május 7., kedd

„Az államot nem érdekli a személyes adatok védelme”

A különösen érzékeny személyes adatok különleges védelméről szóló rendelet elfogadásának határideje immár hat éve lejárt, emlékeztetett kedden Rodoljub Šabić közhasznú információk biztosa, aki úgy véli: az, hogy a rendeletet továbbra sem hozták meg, azt bizonyítja, hogy az állam nem kezeli kellő komolysággal ezt a területet, illetve az ezen uralkodó helyzetet.

A különösen érzékeny személyes adatok védelmének tekintetében jellemző helyzet, illetve az elmaradó lépések az Európai Unióval folytatott tárgyalások során is gondot jelentenek majd, különösen akkor, amikor az emberi jogokat taglaló tárgyalási fejezetek kerülnek napirendre, magyarázta Šabić.

– A rendeletet még 2009 május elején el kellett volna fogadni, ez azonban mindmáig nem történt meg. Az utóbbi hat évben több összetételű kormány váltotta egymást, de egyik sem foglalkozott ezzel a kérdéssel. A témához tartozik az is, hogy a gyakorlati alkalmazás során felmerült problémák, valamint az európai uniós mércékkel való össze nem hangoltság miatt a személyes adatok védelméről szóló törvényt is módosítani kellene, vagy egy teljesen újat elfogadni. Az igazságügyi minisztérium 2012-ben megalapította a munkacsoportot, amelynek ezt a törvénymódosítást kellett volna kidolgoznia, a munkacsoport azonban nem mutatott fel eredményeket, azaz nem készítette el a módosítást. Éppen ezért kidolgoztam egy új törvény tervezetét, fél évvel ezelőtt ezt el is juttattam a szerb kormányhoz, az azonban semmit nem lépett – taglalta Šabić.