2024. május 6., hétfő

Néprajzkutatás testközelből

Magyarországi néprajz szakos egyetemisták jártak Bácskában – A tanulmányúttal egyidejűleg jelent meg a Kis Lajos Néprajzi Társaság legújabb kiadványa

A hétvégén magyarországi néprajzszakos hallgatók háromnapos tanulmányúton jártak Bácskában. Kishegyesen, a Kátai-tanyán volt a szálláshelyük, és dr. Szőke Anna helyi néprajzkutató, a Kis Lajos Néprajzi Társaság elnöke volt a házigazdájuk.

– A Kis Lajos Néprajzi Társaság szoros kapcsolatot tart fent a magyarországi néprajzi tanszékekkel. Ez alkalommal az Eötvös Loránd Tudományegyetem néprajzos hallgatói látogattak el hozzánk. Korábban is jártak már itt, s azért választották Kishegyest, mert itt megfelelő a szállás, s innen gyorsan elérhető bármely bácskai település. Néprajzi társaságunk úgy ütemezett, hogy most jelenjen meg a legújabb konferenciakötetünk, melynek Sokszínű néphagyományok, sokféle módszer a címe. Azért is időzítettünk így, mert minden pesti hallgató kap ajándékba egy könyvet. A kötetben 13 fiatal szerző szerepel, a többségüknek először jelenik meg kötet formájában a tanulmánya. A szerzők között mindössze egy vajdasági van, viszont a téma nagyon sokrétűen érinti a vajdasági kutatási területeket, hagyományainkat, identitásunkat – mondta el Szőke, majd arról is szólt, hogy az idén is megszervezik a fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológus hallgatók konferenciáját. Az esemény ez alkalommal is Topolyán lesz, valószínűleg szeptember során.

A magyarországi hallgatók látogatása során dr. Szőke bemutatta a könyvet, és előadást tartott számukra Kishegyesről. Ennek során elmondta, a falu nem tartozik szorosan sem a polgári, sem a paraszti kultúrához. Már hosszabb ideje, a nemzetközi vasút és közút megépítése óta, egy köztes állapotban zajlik itt az élet. Könnyen elérhető lett az itteniek számára Szabadka és Újvidék, s ez főként a külsőségekben jutott kifejezésre, mondta el Szőke.

Az ELTE néprajzi intézetének folklórtanészéről 40 hallgató vett részt a tanulmányúton, számol be lapunknak dr. Bárth Dániel, a folklórtanszék vezetője.

– Az idei tanulmányi kirándulás célja Bácska megismerése volt. Szeretnénk, hogy a hallgatók megismerjék ezt az etnikailag és vallásilag rendkívül heterogén, ugyanakkor tudományosan rendkívül izgalmas tájat. Hallgatóink többsége még nem járt itt, ezért fontos, hogy megtapasztalják a mai bácskai hétköznapokat és kultúrát. Ezt nem lehet könyvekből megtanulni – mondta el dr. Bárth, majd arról is beszámolt, hogy útjuk során jártak Kupuszinán, Zomborban, Doroszlón, Bácson, Magyarkanizsán és a környező tanyavilágon; Topolyán, Bajsán, Szabadkán és Palicson.