2024. május 3., péntek

Miért éppen Tornyos(puszta)?

Telt színházterem és vastaps fogadta a kaposvári Vikár Béla Vegyeskart a helyi művelődési házban

„Örökös, kiváló hangversenykórus” minősítéssel rendelkezik a kaposvári Vikár Béla Vegyeskar, amely a központi szereplője volt a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület által szervezett vasárnap délutáni zenés műsornak a helyi művelődési házban. Az európai hírnévnek örvendő, számos rangos kitüntetést és elismerést begyűjtő énekkar idén ünnepli fennállásának 90. évfordulóját, és harmadik éve keresi fel folyamatosan a Kárpát-medence különböző térségeiben élő magyar közösségeket. A „miért éppen Tornyos?” költői kérdésre a válasz az, hogy az együttes a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával azt a szellemi és valóságos utat járja be, amelyet annak idején a névadó, Vikár Béla (1859–1945) etfnográfus, műfordító is bejárt, több mint hétezer dalt begyűjtve az egyetemes magyar népdalkincsből. A felvidéki Ipolyság meglátogatása és a tavalyi erdélyi körút után így kerültek a kórus tagjai idén „Tornyospusztára” – ahol a népdalkutató annak idején szintén bizonyítottan járt és gyűjtést végzett.

A Vikár Béla Vegyeskar fellépése azonban „csupán” a koronáját és a méltó befejezését jelentette ennek az emlékezetes vasárnap délutánnak, amelyet megelőzően felléptek a helyi művelődési élet fiataljai és idősebbjei, szintén nagy sikert aratva: a helyi Tömörkény István Általános Iskola kórusa (Tóth Eliza vezényletével), a művelődési egyesület Csiribiri tánccsoportja (koreográfus: Baji Endre), Cipó Réka (aki Petőfi Sándor Szülőföldemen című versét szavalta el), a Szarkaláb tánccsoport (szintén Baji Endre koreográfiájával), valamint a tamburazenekar és az asszonykórus (amelyet vastapssal hívott vissza a közönség a színpadra).

A Ludmány Géza – a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett, Artisjus-díjas karnagy – által vezényelt vegyes kar több mint félórás fellépését nagy élvezettel és csodálattal hallgatta a tornyosi közönség, amely az utolsó ülőhelyig megtöltötte a Művelődési Ház színháztermét.