2024. május 4., szombat

Beruházások Gunarason

Bővült az úthálózat – Hamarosan új kút létesül

Csütörtökön délután Gunarasra látogatott Plohl Edvin, a topolyai községi képviselő-testület elnöke. Plohl találkozott Csorba Ottóval, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnökével és közösen megtekintették a közelmúltban befejezett beruházásokat.

– Örömmel számolhatunk be róla, hogy idén több olyan projektum valósult meg Gunarason, amiket az elmúlt években kezdtek meg. Először megtekintettük a Bogarasra vezető utat, aminek az értéke összesen 10 millió dinár. A bogarasi út mellett elkészült a szeméttelepre és farmokra vezető út, valamint a faluház melletti tér és a lakodalmas terem is. A beruházások kapcsán el lehet mondani, hogy a községben a kisebb falvak is épp olyan prioritást élveznek, mint a nagyobbak – mondta a kkt-elnök.

Csorba Ottó arról számolt be a médiának, hogy az idei évben 3 jelentősebb beruházás valósult meg a gunarasi helyi közösségben.

– Több projektumot is elkezdtünk évekkel ezelőtt és ezeken folyamatosan dolgozunk. Az idei legfontosabb beruházásunk a vízvezeték cseréje volt a Fő utcában, az iskolától a falu bejáratáig. Ez azért fontos, mert a faluban az volt a legöregebb vízvezeték és nagyon szennyezett volt a keresztülhaladó víz. Most, 8 év munka után elmondhatjuk, hogy a falu minden háztartásába tiszta ivóvíz jut, mivel minden utcában kicseréltük a csöveket. Szintén korábban kezdődött projektum a Gunarast Zentagunarassal összekötő út építése, amelynek az idén egy újabb szakasza készült el. Ezzel elértük, hogy Bogarason az utolsó ház elé is aszfaltburkolat került, s most már az iskolabusz oda is ki tud menni, hogy behozza a gyerekeket az iskolába. A szeméttelepre vezető utat tavaly kibetonoztuk a szeméttelepig, most pedig további 600 méterrel meghosszabbítottuk. Ezzel elértünk egy olyan szállásközpontot, ahol farmok épülnek és emberek laknak – mondta Csorba.

Amint megtudtuk, más olyan beruházások is zajlanak Gunarason, amelyek kivitelezését már a korábbi években elkezdték. Tavaly elkészült a szövetkezeti otthon udvarában lévő lakodalmas terem, ugyancsak tavaly felújították az otthon tetőszerkezetét, az idén pedig kicserélik a nyílászárókat és kívülről tatarozni fogják, számolt be a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy a régi piactér szebbé tételén is folyamatosan dolgoznak. A projektumok nagy részét községi forrásból valósították meg, azzal, hogy a helyi közösség minden beruházásba önrésszel szállt be. A projektumokhoz szükséges pénz odavonzása önrész nélkül nem működne, ezért fontos a helyi járulék, hangsúlyozta Csorba, majd arról is szólt, hogy ha a helyi közösség befejezi ezeket a projektumokat, akkor más területre fog áthelyeződni a hangsúly.

– Amikor befejezzük ezeket a beruházásokat, akkor a hangsúlyt át tudjuk helyezni a civil szervezetekre, az emberekre. A legszebb, hogy ők önként jönnek, hogy részt vegyenek a helyi közösség és a civil szervezetek közti együttműködésben. Civiljeink gazdag programot tudnak összeállítani bármilyen rendezvényre, s nem maradunk szégyenben, bármelyik szervezetünk is képviselje a falut – mondta a tanácselnök.

Végezetül Csorba arról is beszámolt, hogy a helyi közösség egy tartományi pályázaton kútfúrásra nyert pénzt. A szükséges közbeszerzési eljárás már befejeződött, és a tanácselnök reményei szerint egy hónapon belül a fúrás is megkezdődik.