2024. május 6., hétfő

A diákok elégedettek

Sokáig úgy tűnt, Újvidéken az Európa Kollégium építése végeláthatatlan folyamat, évről évre azt ígérték az illetékesek, hamarosan beköltözhetnek a diákok, de ez nem történt meg – Őszre azonb

Szombaton diákok érkeztek többek között Szabadkáról, Zentáról, Óbecséről, Csantavérről, hogy megtekintsék leendő kollégiumukat, amely őszre minden bizonnyal megnyitja kapuit. Az impozáns épületben már csak utómunkálatok folynak, a modern létesítmény megfelel minden előírásnak, az energiahatékonyság céljából saját kútja van, a tetőre szoláris paneleket helyeztek, központi fűtést és hűtést vezettek be.

Az Európa Kollégium összesen 430 diák befogadására alkalmas, az impozáns épület minden előírásnak megfelel, az illetékesek szerint őszre végre megnyitja kapuit az egyetemisták előtt (Fotó: Ótos András)

Az Európa Kollégium összesen 430 diák befogadására alkalmas, az impozáns épület minden előírásnak megfelel, az illetékesek szerint őszre végre megnyitja kapuit az egyetemisták előtt (Fotó: Ótos András)

Kiss Gyula, az Európa Alapítvány igazgatója elmondta, az épület 95 százaléka felépült, ami még hátramaradt, az a lift beszerelése, a főfolyosók lebetonozása és a gránitlapok lerakása. A tervek szerint a munkálatok július végére befejeződnek.

– A munkálatok után vár ránk az engedélyek beszerzése, jelenleg a technikai átvételnél tartunk. Beszereztünk minden szükséges iratot, és folyamatban van az épület használati engedélyének a beszerzése is. A kollégium kapacitása 430 diák, szerintem túljelentkezése lesz, mivel felméréseink szerint jelenleg Újvidéken kb. 1000 magyar ajkú diák tanul. A Magyar Nemzeti Tanács nemsokára kiírja a pályázatot, amelyben pontosan meg lesz adva, milyen feltételeknek kell megfelelni.

Egyelőre azonban erről nem mondhatok többet, ez a jövő titka. Volt egy olyan elképzelés is, hogy az ösztöndíjrendszer keretein belül működik majd a pályáztatás, és szerintem ebben az irányban halad majd az egész folyamat. A tervek szerint a kollégium kapacitásának a felét az elsősöknek biztosítjuk, a másik felét pedig (ebben az esetben később lesz kiírva a pályázat) a másodikos, harmadikos és negyedikes kollégisták részére. Mivel azonban most nyílik a kollégium, a helyzet diktálja majd a pályáztatási módszert és a lehetőségeket is – mondta az Európa Alapítvány igazgatója.

A kollégium fenntartása költséges, egyelőre a tárgyalások abban az irányban haladnak, hogy a magyar állam támogatja majd a működését, természetesen a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül.

Korhecz Dalma a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékére szeretne beiratkozni.

Kiss Gyula a kollégium igazgatója kalauzol (Fotó: Ótos András)

Kiss Gyula a kollégium igazgatója kalauzol (Fotó: Ótos András)

– Nagyon tetszenek a szobák, jó az elrendezés, szeretnék itt lakni.

Csernyák Szilvia óbecsei szülő szerint nagyon exkluzív hely az Európa Kollégium, szívesen beíratná gyermekét.

– Nagyon tetszik, hogy minden tanulónak külön hűtőszekrénye van, amelyeket zárni is lehet, a szekrényekben is van elegendő hely. Az sem mellékes, hogy a szobákhoz jutányos áron juthatnak hozzá a diákok, az újvidéki albérletek bizony magasak, itt viszont az eddigi információk szerint jelképes összeget kell majd fizetni.

Rajsli Dália Óbecséről érkezett.

– Gyönyörű, az az igazság, hogy szó nélkül maradtam, amikor megláttam. Nagyon szeretnék ebben a kollégiumban lakni, a szobák gyönyörűek, korszerű a felszerelés.

Surányi Brigitta Csókáról jött, az Újvidéki Egyetem Jogi Karára szeretne beiratkozni, június 29-én lesz a felvételi vizsgája, amelyet sajnos csak szerb nyelven lehet letenni.

– Nekem nagyon tetszenek a szobák, minden szükséges dolog megtalálható bennük, két diák számára elegendő nagyságúak. Anyagilag is sokkal könnyebb lenne, ha itt lakhatnék, nyugodtabban tanulnék.

Szeles Lajos Zentáról jött a lányával, hogy megtekintse az impozáns diákotthont.

– A kollégium teljes mértékben megfelel az elvárásoknak, a szobák kialakítása jó, fontos, hogy minden szobában fürdőszoba is van, az internethozzáférés is biztosított, ami fontos a tanuláshoz, és az is nagyon kedvező, hogy minden folyosón közös konyha áll majd a diákok rendelkezésére.