2024. május 6., hétfő
VMÚE-KÖZLEMÉNY

A magánosításra váró rádiók megmentéséért!

„A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöksége szolidaritást vállal a Szabadkai Rádióval, azon belül is a magyar szerkesztőséggel és mindazokkal a rádiókkal, amelyek magyar nyelvű adást is sugároznak, és amelyeket a magánosítás miatt nemcsak a létbizonytalanság, hanem a megszűnés veszélye is fenyeget.

A VMÚE elnöksége minden olyan ötletet, kezdeményezést támogat, amely lehetővé tenné ezeknek a rádióknak a további tevékenységét.

Németh Ernő, a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének vezetője, az MNT Tájékoztatási Bizottságának elnöke kidolgozott egy, állítása szerint megvalósítható, a gyakorlatba átültethető stratégiát (A vajdasági magyar rádiós tájékoztatási rendszer vázlata), amely mind a Szabadkai Rádió, mind a kistérségi rádiók bizonyos szintű további fennmaradását szavatolná, ez idáig azonban nem sikerült a tervezet iránt felkelteni azoknak az érdeklődését, akik segíteni tudnának.

A VMÚE elnöksége támogatja ezt a törekvést, de csak azt tudja szavatolni, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára és a javasolt megoldási lehetőségre. Sajnos, arra nincs módunk, hogy a szükséges frekvenciákat, illetve a pénzt biztosítsuk, ahhoz ugyanis politikai összefogás és akarat szükséges. Nem szeretnénk kétségbe vonni ennek létezését, de ha a Szabadkai Rádió, illetve a privatizációra váró kistérségi adók megmentésére van szándék, akkor arra kérjük a politikumot és a rádiózáshoz értő szakembereket, hogy záros határidőn belül üljenek le, tekintsék át ezt a tervezetet, és a megvalósításának lehetőségéről tájékoztassák a közvéleményt!” – olvasható a VMÚE elnökségének tegnapi közleményében.