2024. május 5., vasárnap

Az idén is Szabadegyetem!

A kishegyesi Kátai-tanyán július elseje és negyedike között rendezik meg a 13. Vajdasági Szabadegyetemet. A programban ezúttal is neves hazai és külföldi szakemberek szerepelnek. Az eddigiekhez hasonlóan az előadások egy része az idén is két munkacsoportban szerveződik meg: közéleti, illetve kultúra és életmód.

A szerdai érkezést követően csapatépítő játékokra kerül sor, amelyet esti programként Vass Zoltán borász előadása és borkóstoló követ. Csütörtök reggel 9:30-tól dr. Wacha Imre, főiskolai docens, a kommunikációs tudományok szakembere tart előadást A sikeres kommunikáció alapjai címmel. Ezt követően kerül sor a rendezvény ünnepélyes megnyitójára, amelyen felszólal Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere, Pásztor István, a Tartományi Parlament elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Mohácsi Zoltán, Kishegyes Község alpolgármestere, Csikós Tibor, a Vajdasági Ifjúsági Fórum elnöke, Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnöke, valamint Varga Diósi Viola, a rendezvény alapítója, volt fő szervezője. Délután Martonosi Bozsóki Margit jogász tart előadást Túlélő eszköztár egy pályakezdő számára címmel, amit a magyarországi Főiskolások – Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesülete Társas interakció a gyakorlatban című prezentációja követ.

Pénteken délelőtt a közéleti munkacsoport Kovács Patrik , az Európai Fiatal Vállalkozók Szervezetének elnöke Légy önmagad ura! – A fiatal vállalkozók világa elnevezésű előadását hallgathatja meg, míg a kultúra és életmód munkacsoport egy kerekasztal-beszélgetésen vehet részt A nyomtatott sajtó, a televíziózás és az internetes újságírás sajátosságai és helyzete Vajdaságban témájában, amelyen jelen lesz Márton Attila, a Vajdasági Rádió és Televízió (RTV) kettes tévécsatornájának fő- és felelős szerkesztője, Tőke János, a Magyar Szó sportrovatának szerkesztője, valamint Laskovity Ervin, a Press Szó internetes magazin társszerkesztője. Ezt követően Manherz József, személyiség- és kommunikációfejlesztő szakember tart előadást Kapcsolódás – avagy a természetes és örömteli kommunikáció alapja címmel. Délután Szabó Tönki Károly világutazó izlandi élményeit prezentálja, majd Hevesi Krisztina szexuálpszichológus tart előadást a 21. századi Szexmátrix címmel.

Szombaton délelőtt Deli Andor, európai parlamenti képviselő Quo vadis Szerbia? – egy európai parlamenti képviselő szemével címmel tart előadást. Ezt követően a közéleti munkacsoport tagjai Csizmadia Norbert, a Magyar Nemzeti Bank gazdaságstratégiájáért és tervezéséért felelős ügyvezető igazgatója előadását hallgathatják meg Jövőkép és stratégia címmel, míg a kultúra és életmód szekció Horvát Lehel építőmérnök Alternatív fészekrakókról szóló bemutatóját. Ebéd után kerül sor Nógrádi György, közgazdász, biztonságpolitikai szakértő Geopolitikai átrendeződés Európa peremén és hatása a globális hatalmi egyensúlyra című előadására. Ezt követően Kárpát-medencei szintű kerekasztal-beszélgetésre zajlik Sóti Attila moderálásával. Az Ifjúsági kérdések és kihívások a Kárpát-medencében címet viselő beszélgetésen részt vesznek többek között a HÖOK (Magyarország), Diákhálózat(Felvidék), a Kárpát-medencei Nyári Egyetem szervező csapata (Erdély), HMIK – Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége képviselői. A 19 órai záróünnepség keretén belül együttműködési megállapodást ír alá a Szabadegyetem két szervezője, a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFO) és a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz), amit záróakkordként a szabadkai Chick Norris Band koncertje követ.