2024. május 5., vasárnap

Megújul Szabadka központja

Már az idén megkezdődhet a város központi sétányainak felújítása – Patak lesz a Strossmayer utcában

A város központjának urbanisztikai tervét mutatta be hétfőn Törteli Károly, a Városrendezési Intézet építésze a sajtónak, a terv pedig hétfőtől egy hónapon át lesz közvitán. A Köztársaság, a Szabadság teret, a Korzót, az Ago Mamužić, a Strossmayer, a Corvin Mátyás, Lányi Ernő utcákat érintő tervet az építési igazgatóság pályázatára beérkezett első díjas mű alapján dolgozta ki az intézet.

A terv pedig egykettőre meg is valósulhat, hiszen már az idei költségvetésben előirányozott a város 10 millió dinárt a munkálatok megkezdésére, amelyre fázisokban kerül majd sor.

– Összesen öt hektár nagyságú területről van szó, amelyen az épületek nagy része védelem alatt áll. A terv elsődleges célja, hogy a sétálóövezetet egy egységes egésszé alakítsuk át. Elsősorban a területek kikövezését irányoztuk elő, a nyertes terv alapján. A központban lévő napóra köti össze tulajdonképpen a Sétaerdő – Sugárút – városközpont – Harcosok sorakozója lakótelep sétaútvonalat. A város központját gránitkockákkal – ez csak javaslat, végleges döntés még nem született – valamint klinker téglákkal kombinálva, teljesen egy szintbe hoznánk. A különböző területeket, sávokat, csak a talaj anyaga választaná el egymástól, nem lennének szintbeli különbségek a személyautó-közlekedésre előirányozott, valamint a parkolási területekre sem – magyarázta Törteli Károly. A központot és a környező kisebb sétálóutcákat szürke, sárga és bordó kövekkel kombinálva tennék egységessé. Két zöldfelület megmaradna a jelenlegi állapotában, mégpedig a Városháza déli oldala és a Zenede melletti park, ezen az oldalon a parkolási lehetőség is változatlan lesz. A Köztársaság téri parkrész is érintetlen maradna. A Strossmayer utca, ha a nemzetközi út irányából közelítjük meg, bal oldalán megszűnne a parkolási lehetőség, kiszélesítenék a sétálóövezetet. Itt lenne egy gyorssáv és egy pihenősáv is, ahová padokat helyeznének ki, továbbá kisebb mesterséges patakokat alakítanának ki két szakaszon is, hiszen ebben az utcában valamikor folyóvíz is volt.

A Zöld szökőkút jövője

A Zöld szökőkút felújítására az idei évi költségvetésben sem irányoztak elő összegeket, s az tulajdonképpen szoros összefüggésben van ennek a tervnek a megvalósításával is. A felújítása kapcsán még mindig nem született végleges döntés, vagyis, hogy a jelenlegi állapotába állítsák vissza, ugyanígy, vagy esetleg más anyagból, vagy esetleg egy talajszintben lévő szökőkút kialakítására kerüljön sor. Törteli Károly újságírói kérdésre elmondta, ők ebben a tervben azt a javaslatot készítették el, hogy a jelenlegi alakra emlékeztető, a mostani jegyeket viselő, de talajszintű, modern szökőkúttá alakuljon majd át a mostani. A Zöld szökőkutat negyedik éve nem üzemelik be, annak vízvezetékcsövei ugyanis annyira rossz állapotban vannak, hogy a vízveszteség miatt már veszélyeztették a környező épületeket is.

A város már előirányozott 10 millió dinárt az első fázis megvalósítására, mint megtudtuk, a közvitát követően megindulnak a törvényes lépések, és amennyiben minden a terv szerint halad, a városháza épülete körül elkészülhet a város új arculatát meghatározó sétaövezet. Az illetékesek szeretnék, ha a polgárok látnák, megismerkednének és megbarátkoznának az új megoldással, amely a klinker tégláknak köszönhetően megőrizné az autentikus jellegét is.

Blau Péter kérdésünkre, a városháza megvilágítása kapcsán elmondta, egy elhibázott tervezés miatt tulajdonképpen a járdákban lévő lámpák elvakítják az embert séta közben, ezért azokat muszáj lesz kicserélni led-lámpákra, közelebb helyezni az épület falához.