2024. május 6., hétfő

Európai filmek bűvkörében

Számos újdonsággal várja közönségét a palicsi filmfesztivál

Európai álom a mottója az idén az Európai Filmek 22. Palicsi Fesztiváljának. Számos olyan film kerül bemutatásra, amelyek Cannes-ban, a San Sebastian vagy a velencei filmfesztiválon nagyon jól szerepeltek, díjat kaptak. Ezúttal is a közönség számos fiatal és már nagy tapasztalattal rendelkező producer filmjeit ismerheti meg július közepén Szabadkán és Palicson.

Radoslav Zelenović, a filmfesztivál igazgatója kiemelte, a palicsi fesztivál azon kevés fesztiválok egyike, ahol több helyszínen zajlik majd a program. A palicsi szabadtéri színpad mellett a Vigadó teraszát, valamint a valamikori Abbázia mozi termét és nyári filmkertjét is használni fogják. Szabadka főterén pedig európai klasszikusokat vetítenek majd, illetve a filmek állandó helyszínén, a Jadran moziban és Lifka Sándor art moziban, valamint a Szabadegyetemen is számos vetítésre sor kerül.

Petar Mitrićtől, a fesztivál szelektora elmondta, a fesztivált Pavle Vučković Panama című filmjével nyitják meg, amelyet Cannes-ban a különleges kameraállásáért díjaztak. A versenyprogramban a többi között bemutatásra kerül a Magical Girl (Varázslatos lány) spanyol–francia film, amelyet a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon tavaly Arany Kagyló díjjal jutalmaztak, illetve a 45 Years (45 év) brit film, amely főszereplői a Berlinalén színészi díjban részesültek. A Párhuzamok és Ütközések programban tíz filmet mutatnak be, illetve még egyet ráadásnak a fesztivál utolsó napján 24-én, a Most na kraju sveta (Híd a világ végén) című filmet, amely a Horvátországból elmenekültek visszatérésével foglakozik. Levetítik majd Hajdú Szabolcs Délibáb című filmjét is, bemutatják még Martti Helde az In The Crosswind (A keresztviharban) című észt filmet, amely Tallinban tavaly a legjobb film címet kapta meg. Ezúttal világpremierje a hazai Marko Novaković Bez stepenika (Lépcsőfok nélkül) című filmjének lesz, illetve bemutatják az Aferimi román–bolgár–cseh–francia filmet is.

Ezúttal is az Európa fiatal lelke keretében számos kisfilmet tekinthetnek meg a filmkedvelők, így a Lust And Sound In West Berlin (Vágy és hang Nyugat-Berlinben) német filmet, amely az 1979 és 1989 közötti időszakot öleli fel. Johann Johannson End Of Summer (A nyár vége) című filmjét, amely a déli sarkon készült.

Kiemelt helyet kapnak ezúttal is az új magyar filmek, így Miklauzic Bence Parkoló című filmjét, Új Mészáros Károly Liza a rókatündér c., illetve Füle Zoltán Drága Elza! című filmjét is megtekintheti a közönség. Az idén azonban a szlovák filmek lesznek a fesztivál fókuszában, amikor nemcsak fiatal szlovák rendezők filmjeivel ismerkedhetnek a film szerelmesei, hanem kiállítás is készül a szlovák filmekből. Ez mellett az érdeklődők megtekinthetik Ilija Šoškić Pazolininek szentelt kiállítását is, illetve a Szabadtéri Színpad 55 évéről is készül egy kiállítás.

A környezetvédelem és a dokumentumfilmek is fontos szerepet játszanak, így a nyolc vetítést mellett, amelyek közül két magyar dokumentumfilm is bemutatásra kerül, a génmódosított élelmiszerek lesz az egyik vitaprogram témája.

A fesztivál idején, július 18-a és 24-e között számos zenei műsor is helyet kap, így klasszikus, illetve szórakoztató zenét is hallgathatnak a zene kedvelői, azzal, hogy külön koncert készül Lifka Sándor műveiből, aki zeneszerzéssel is foglalkozott.