2024. május 4., szombat
KÉZILABDA

Tomorival építi újra csapatát az ETO

Az előző szezonban 18 délszláv játékos szerepelt a magyar női NB I.-ben

A 2014/2015-ös szezon alaposan felforgatta a magyar női kézilabdázást. A kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC csapata nem bírta elviselni, hogy kulcsjátékosai közül Görbicz Anita és Katrine Lunde gyermekáldás miatt kiesett, Orbán Adrienn, Eduarda Amorim és Jelena Grubišić megsérült, Susann Müller szerződtetése pedig az utóbbi évtized legnagyobb tévedése volt.

A győriek így nemcsak a BL-ben buktak el, és még a final fourba sem jutottak be, de zsinórban megszerzett hét bajnoki aranyérem után elveszítették a Ferencváros elleni döntőt.

Felértékelődnek a csapat hosszú éveken át felmutatott sikerei, és a két egymást követő fantasztikus szezonunk, amikor mindent megnyertünk. Most látszott csak igazán, hogy ezeket az eredményeket nem volt olyan egyszerű elérni. Jövőre az eddigieknél is fontosabb lesz számunkra minden egyes mérkőzés, a győzelemnek sokkal nagyobb jelentőséget kell tulajdonítanunk. Számos új játékosunk lesz, akiknek a mielőbbi beépítésére óriási hangsúlyt kell idén fektetnünk, ez az egyik legnagyobb kihívás számomra” – nyilatkozta Ambros Martín edző.

A tavalyi keretből már nem lesz Győrben Lunde, Grubišić, Herr Orsolya, Szepesi Ivett, Vesna Milanović-Litre, Susann Müller, Hornyák Ágnes és Macarena Aguilar. A helyükre hatan érkeznek: a ferencvárosi Tomori Zsuzsa mellett a fehérváriak válogatott kapusa, Kiss Éva, a válogatott irányító-átlövő Tóth Gabriella (Mosonmagyaróvár), Nycke Groot (Midtjylland), Yvette Broch (Metz) és Linn Jörum Sulland (Larvik).

Nagy visszatérés öt év után

Öt év után visszatérek Győrbe, és nem titkolom, azért teszem, hogy Bajnokok Ligáját nyerjek. Klubszinten mégiscsak ez a csúcs. A Fradinál nagyon szerettek a szurkolók, de ők is tudják, hogy a döntés nem annak szól, hogy nem szeretem a klubot, vagy rosszul érzem magam. A karrierem szempontjából döntöttem így” – nyilatkozta Tomori Zsuzsa.

A válogatott csapatkapitánya egyszer már szerepelt Győrben, 22 évesen BL-döntőt játszhatott, de miután nem jött ki edzőjével, Konkoly Csabával, a közös munka 2010 tavaszán egy csúnya szakítással ért véget. Tomori meccs közben beszólt edzőjének, amiért a klub előbb felfüggesztette, majd szerződést bontott vele.

Akkor a klub hagyott nekem egy kiskaput, hogy évekkel később esetleg még visszatérhessek. Most itt a lehetőség, és szeretnék megfelelni az elvárásnak. Nem leszek már fiatalabb, biztosan nem leszek 60 percet a pályán, de hajtani fogok, és mindent megteszek a sikerért. Ha ezt látják rajtam a szurkolók, akkor meg fognak bocsátani” – tette hozzá.

Vérten visszavonult

A bajnoki címvédő Ferencvárosnál a kulcsemberek közül Szamoránsky Piroska, Szucsánszki Zita és Nerea Pena hosszabbított, Szekerczés Luca visszatért Siófokról, és a klub reméli, hogy az idény második felében már a friss anyuka, Zácsik Szandra is rendelkezésre áll.

A klub szerződtette Schatzl Nadine-t, Szekeres Klárát (mindkettő Érd) és Hornyák Dórát (Vác). Tomori és Soós Viktória távozik, Vérten Orsolya pedig visszavonul az aktív játéktól.

Nem hiszem, hogy szégyenkeznem kellene egy-egy második hely miatt” – nyilatkozta Vérten, aki a nemzetközi kupában hatszor is döntőbe jutott – EHF-kupa 2002, 2004, 2005; KEK 2006; Bajnokok Ligája 2009, 2012 –, de nyernie egyszer sem sikerült.

Annak örülök, hogy bajnoki arannyal fejezhettem be az aktív játékot. Reméltük, hogy ezúttal megcsíphetjük a Győrt. Bár tudtuk, hogy sok problémával küzdött az ETO, és voltak hiányzók, azért ellenük mégiscsak volt a pályán magyar, horvát, norvég, orosz és spanyol válogatott játékos, szóval annyira nem szabad lebecsülni ezt a sikert” – tette hozzá.

Korábban Győrben, az utóbbi években pedig a Vasasnál szivacskézilabda-oktatással foglalkozott, emellett a következő szezonban a Fradinál is edzőként segíti majd Elek Gábor munkáját.

Délszláv fölény a női NB I.-ben

A 2014/2015-ös szezonban a magyar női bajnokságban összesen 31 új külföldi játékos lépett pályára, azaz az összes, 41 légiós közül csak tízen voltak olyanok, akik már az előző idényben is az NB I.-ben szerepeltek. A legtöbb légiós Szerbiából érkezett (9), Horvátországból hat, Montenegróból két, Macedóniából egy játékos szerepelt a bajnokságban.

A 2015/2016-os szezonra is érkeznek játékosok az egykori Jugoszláviából. A Vác új edzője, a szlovén Uroš Bregar rutinos kézilabdázókra számít, így ott folytatja pályafutását a 26 éves szerb Kristina Liščević (Metz), illetve a 27 éves horvát válogatott balátlövő, Sonja Bašić (Metz) is. A Debrecen Európa-bajnok átlövőt szerződtetett a montenegrói Jelena Despotović személyében. 

Az előző idény légiósai

Szerbia

Katarina Tomašević (FTC)

Tanja Bogosavljević (Fehérvár)

Nataša Savko (Fehérvár)

Glušica Leposava (Békéscsaba)

Marija Stefanović (Vác)

Sandra Filipović (Mosonmagyaróvár)

Suzana Ćubela (Szeged)

Marija Lojpur (Szeged)

Katarina Krpež (Érd)

Horvátország

Jelena Grubišić (Győr)

Vesna Milanović-Litre (Győr)

Dora Lacković (Szeged, Fehérvár)

Dijana Jovetić (Vác)

Lana Franković (Mosonmagyaróvár)

Danijela Mistrić (Szeged)

Montenegró

Sara Vukčević (Érd)

Bobana Klikovac (Debrecen)

Macedónia

Marija Steriova (Fehérvár, Vác)