2024. május 6., hétfő

Felújítják a Népkör épületét

Korszerűsítik a fűtést, megjavítják a tetőt – Bodrogi Béla: Mellőzöttnek, mostohagyereknek érezzük magunkat – Takács Márta: Visszajelzésre és a nyitott, őszinte párbeszédre vágyunk, ahol min
(Fotók: Molnár Edvárd)

(Fotók: Molnár Edvárd)

Még az idén befejeződhet a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ tetőszerkezetének felújítása és a fűtést is korszerűsítik. Mindezt a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság csaknem hatmillió dináros támogatásának köszönhetően. A felújítás kapcsán történt beszélgetésünk közben kiderült, hogy a Népkör húsz éve nem kapott nagyobb összegű támogatást, hogy a Magyar Nemzeti Tanács ugyan kiemeltként emlegeti, anyagi támogatást azonban egyszer sem biztosított az intézménynek, s fennmaradásukat legnagyobbrészt a városi önkormányzat megértésének köszönhetik.

Takács Márta, a Népkör MMK elnöke kiemelte, a Népkör épületét 1995-ben újították fel és azóta nem történtek nagyobb beruházások. Közben kiderültek olyan hiányosságok, amelyeket annak idején a nehéz idők és a pénztelenség okán nem olyan minőségben végeztek el, ilyen például a tetőszerkezet.

Takács Márta

– Már tíz év után is ráfért volna az épületre a korszerűsítés, de többszöri pályázás után sem sikerült akkora összeget biztosítanunk, hogy érdemes legyen belekezdeni a felújításba. Tavaly elindult egy folyamat, a sokak által bírált parkett felcsiszolása megtörtént, a nagyteremről tett benyomást feljavította. Hozzáteszem, a nagytermet húsz éve nem meszeltük, s mivel jó házigazdák módjára viseltetünk iránta, csak ennek köszönhető, hogy most is ilyen állapotban van, amilyenben. A tető és a fűtés korszerűsítése nagyon ránk fér, mert a fűtés különböző használatba vétele kapcsán, időnként módosult, s ezt végképp ésszerűsíteni kell, hogy az egész objektumot úgy tudjuk fűteni, hogy az gazdaságos legyen, hogy moduláris legyen. A tető állapota pedig katasztrofális, mert beázik több helyen. Közösségi központként szeretnénk továbbfejlődni, nagyon sok új tevékenységgel szeretnénk bővülni, s jelenleg annyi helyünk nincs, hogy minden programnak helyet adjunk, mert annyi az ember. Ezért is halaszthatatlan az épület felújítása – mondta az elnök asszony.

Időközben a Tartományi Nagyberuházási Alap átalakult Nagyberuházási Igazgatósággá és megváltozott a működési formája. Pályázatok által ítélendők oda az összegek ezentúl, és többek között az energiahatékonyság növelésére is lehetett pályázni.

– Városok pályázhatnak, s köszönjük ezúttal a városnak, és Maglai Jenő polgármesternek, aki mindig a rendelkezésünkre áll, és mindig őszintén tudunk vele a realitásról tárgyalni, hogy ez legyen a projektum, amivel Szabadka pályázik. A napokban aláírjuk a szerződést és megindul majd a megvalósítás is. Reméljük, hogy az időjárási feltételek is kedveznek majd, és időben be tudjuk fejezni a munkálatokat.

Az épület jobb szárnyánál, ahol a VMMSZ tartózkodott eddig, katasztrofális a tetőtéri ablakok állapota, a ruhatár is itt van. Tehát lecseréljük az ablakokat, átalakítjuk a tetőt, leszigeteljük, valamint a termeket is bemeszeljük. Amikor 20 évvel ezelőtt átadták a Népkört, akkor elektromos energiával volt biztosítva a fűtés, semmi más alternatíva nem volt. A négy kazánból időközben kettő teljesen tönkrement, a megmaradt kettőt négy évvel ezelőtt fel kellett újítanunk. 2001-ben gázkazánt szereltettünk be, ami az elmúlt 15 év alatt sokszor javításra szorult, és elavulttá vált, ezen a télen pedig már életveszélyessé nyilvánították. Tudni kell, hogy a Népkörnek 200 000 dinárba kerül a téli hónapokban a villanyszámla, ezenfelül a gázszámla még 80 000 dinár és ezt mind önerőből kell biztosítani. A mostani beruházás értéke 5 809 217 dinár áfával együtt. A számítások szerint 7,2 év alatt térül meg ez a befektetés, vagyis éves szinten ez mintegy 20 százalékos megtakarítást jelent – ismertette a beruházást Takács.

Az anyagi bizonytalanság kapcsán az elnök asszony kiemelte, régebben a nagyobb művelődési egyesületek normatív támogatást kaptak a várostól. Most pályázatok útján történik a támogatás, azt pedig a programok megvalósítására adják. Ebbe kell beleszőni a működési költségeket is, ami szerintük nem helyes.

– Nagyon sok embernek a Népkör fogalom. A város élete szempontjából az elmúlt tíz évben is fontosak voltunk. Mindenképpen egy olyan irányban kellene korrigálni ezt a támogatási rendszert, hogy kiszámítható normatív támogatásból tudjunk gazdálkodni, ha ez a városnak és a mindenkori vezetésnek megéri. Aztán persze programokra pályáznánk. Fontos, hogy kiszámítható legyen, mert ígéreteket lehet kapni, s aztán csalódás a vége. Nem lehet felelőtlenül viszonyulni ezekhez az intézményekhez, amelyek 150 éve fennállnak és tömegeket mozgatnak meg.

A Népkör márkanév, ezen a csapat nagyon komolyan dolgozott, ha kellett megtisztult, megújult, önkritikát gyakorolt, igyekezett, és ez közösségi érdek volt. Nemcsak azért gondoljuk, hogy a figyelem megillet bennünket, mert márkanév és mert 150 éves, hanem mert ma, most nagyon figyelemreméltó programjaink vannak. Nem a múltból akarunk élni, hanem úgy érezzük, hogy figyelemre méltó a tevékenységünk. Visszajelzésre és a nyitott, őszinte párbeszédre vágyunk, ahol mindenkit egyenrangú partnernek tekintenek, mert az embernek kellenek igazodási pontok. Ha úgy gondolják a kultúrpolitikusok, hogy valóban a közösség érdekeit szolgáljuk, akkor ezt egyértelműsíteni kell – magyarázta a Népkör elnök asszonya.

Bodrogi Béla

– Az idén e három emberből álló csapat 58 pályázatot írt meg. Ennek köszönhetően maradhatunk fenn, tudjuk biztosítani a feltételeket, hogy meleg legyen a téli hónapokban és családias hangulat legyen – mondja Bodrogi Béla, a Népkör MMK főtitkára. – Jelenleg 526 aktív tagunk van. Valamiért kicsit mostohagyerekként vagyunk kezelve, magunkra vagyunk hagyva. Az évi költségvetésünknek 40–50 százalékát Szabadka városa biztosítja különböző formákban, itt valóban nem lehet panasz. A tartomány hozzájárul még 20 százalékkal, magyarországi támogatásokból mintegy 10 százalékát, húsz százalékot pedig magunknak kell előteremteni.

Nagyon sokan tévhitben élnek, hogy mi közintézmény vagyunk. Mert ott legalább a fizetések és a működési költségek biztosítva vannak. De mi civil szervezet vagyunk. Az elnökség, a főtitkár társadalmi munkában végzi ezt a tevékenységet, a többiek személyi jövedelme pedig 5 éve nem változott, ami nagy gond, mert sokkal többet érdemelnének. Ezért szomorodunk el, ha látjuk, hogy mások, akik esetleg egy-két éve alakultak, vagy esetleg néhány hónapja, sokkal nagyobb összegű támogatást kapnak. A tagságuk pedig nem teszi ki még az egy tizedét sem a miénknek. Nem várok el kiemelt támogatást, csak annyit, amennyit megérdemel az intézmény. A Népkörre mindig azt mondták, hogy tejben-mézben fürdünk, itt minden jó, s ezzel a magyarázattal nem kaptunk az elmúlt húsz évben nagyobb támogatást. Ha a magyar kultúra világítótornya vagyunk, ahogyan azt mondják, akkor arról is gondoskodni kell.

Nagyon sokat köszönhetünk Takács Márta elnök asszonynak. Mindig kiállt a kitűzött célok mellett, sosem torpant meg, a jövőben gondolkodott. Bármi probléma állt fenn, igyekezett, hogy megoldja. A Népkör vezetése a megoldások embereiből állt, ahogyan áll ma is, és amikor kellett, az elnökség összezárt, egyként lépett fel. Soha nem volt széthúzás, és erre nagyon büszke vagyok – mondta Bodrogi, majd hozzátette:

– Az MNT stratégiájában is benne van, hogy mennyire fontos a Népkör, sajnos azonban nem az intézmény munkásságával arányos nagyságrendben érkezett anyagi támogatás a nemzeti tanács részéről.