2024. május 4., szombat

Rosszabbul élünk mint tavaly?

A megkérdezettek fele szerint igen

Továbbra is a Szerb Haladó Pártnak van a legnagyobb támogatottsága Szerbiában: a Nova srpska politička misao nevet viselő lap által elvégzett közvélemény-kutatás szerint az SNS támogatottsága 45 százalék, mögötte pedig, szinte fej-fej mellett a Demokrata Párt (10,9 százalék) és a Szerbiai Szocialista Párt (10,7 százalék) található.

A június 18. és 26. között elvégzett telefonos közvélemény kutatás szerint, amely során 1100, Szerbiában élő személy véleményét kérték ki, csak ez a három part lépi át a többségi pártokra vonatkozó választási küszöböt, vagyis kerülne be a szkupstinába, ha most lennének a választások. Az előző, áprilisban elvégzett közvélemény kutatásból az derül ki, hogy az SNS támogatottsága 42,4 százalékos, vagyis az elmúlt pár hónap során nőtt a párt népszerűsége. A Szerb Radikális Párt, amelynek a támogatottsága áprilisban 6,1 százalék volt, a legújabb felmérés szerint 3,5 százalékra csökkent.
A választási küszöb alatti pártok: Dveri (4,5), DSS (4), SDS (3,4), SDPS (3,2), LSV és JS 1,6, „Dosta je bilo” (0,8), PUPS (0,6), míg a Vajdasági Magyar Szövetség 1,8 százalékos támogatottságot élvez. (a 2014-es választások során a lakosság 2,2 százaléka szavazott a VMSZ-re).

Arra a kérdésre, hogy támogatja-e Szerbia belépését az Európai Unióba, a megkérdezettek 44,4 százaléka igennel válaszolt, 37,5 százalékuk nem támogatja, míg a kérdésben semlegesek száma 18,1 százalék volt. Az Oroszországgal alkotott szövetséget 61,2 százalék támogatja, 19,9 százalék pedig ellenzi. A NATO-ba való belépés ellen a megkérdezettek 73 százaléka volt. Arra a kérdésre, hogy ma jobban vagy rosszabbul él, mint egy évvel ezelőtt, a válaszolók 48,9 százaléka azt mondta, hogy rosszabbul, míg 39,3 százalékuk azt felelte, hogy ugyanolyan a helyzete.
A megkérdezettek az 1-től 5-ig terjedő skálán az anyagi helyzetüket közepesre, 2,24-re értékelték. A közvélemény kutatás során válaszolók 60,3 százaléka azt felelte, nem hiszi, hogy a nyugdíjak és a bérek csökkentése meghozza majd a várt eredményt, míg 24,3 százalékuk bízik ebben. A termőföldek külföldieknek való eladását 81,8 százalék ellenzi, míg a Telekom Srbija és az EPS bejelentett eladása ellen 64,9 százalék volt.