2024. április 27., szombat
DOMBOS FEST

Bodzaszörp a löszfal alatt

A fergeteges csütörtöki nyitónapot változatlan intenzitással követte a pénteki program a Dombos Festen. A hangulat megalapozásáról, a borudvar és a híres dombosi lángos mellett a Dresch-Borbély Quartet gondoskodott a kisszínpadon. A minőségi dzsesszzene kedvelői emlékezetes élménnyel gazdagodtak. A sötétség beálltával Lött másodszor, azaz fényfestők ismét műalkotássá varázsolták át a Hegyalja utcát övező löszfalat.

Panta Šiklja Nafta és a Zbogom Brus Li (Fotó: Lakatos János)

Panta Šiklja Nafta és a Zbogom Brus Li (Fotó: Lakatos János)

Sokan voltak kíváncsiak az első este sztárfellépőire, Lajkó Félixre és Palya Beára, de a pénteki sztáregyüttes, a PASO, azaz a Pannonia Allstars Ska Orchestra is tekintélyes számú közönséget vonzott. Egy újságíró kollégám úgy fogalmazott, hogy a PASO-koncerten „nagypapák ropták az unokáikkal, nagymamák a biztonsági őrrel...”. Ennél pontosabban mi sem tudjuk megfogalmazni, hogy mi zajlott péntek este a Hegyalja utcában. A levezető buli, vagyis a Cimbalibandés a Fricska táncegyüttes közös koncertje ugyancsak ütős élmény volt.

Szombaton a szervezők éltek a műsorváltoztatás jogával, és két együttessel bővült a műsorkínálat. A Zbogom Brus Li együttes a nagyszínpadon, a Zűrös banda pedig a kisszínpadon lépett fel. Brus Liék fellépését Panta Šiklja Nafta vendégszereplése tette még ütősebbé, bánhatja, aki nem látta a lopótökön zenélő művészt. Mindkét produkció jól sikerült, az igazán bulizni vágyók megvárták azonban a visszatérő fellépőnek számító Olah Gipsy Beats-koncertet. A cigányzene páratlan, és ezt az Oláhék ismét bebizonyították.

Végezetül hadd számoljunk be egy újabb dombosi unikumról: a fesztivál italkínálatában megjelent a szódával felöntött, házi bodzaszörp. Egészséges helyi termék, ami fogyasztása főleg a másod- és harmadnapos fesztiválozóknak ajánlott.