2024. május 3., péntek
SZENTTAMÁS

Hagyományos Aratóünnepség volt Szenttamáson

A szenttamási Hagyományápolók Klubja szervezésében az idén 19. alkalommal szervezték meg szombaton a Hagyományos Aratóünnepséget. A szenttamási lóversenypályán helybéli, temerini, moholi és zentagunarasi csapatok mérték össze tudásukat.

Fotó:  Ótos András

Fotó: Ótos András

A fontosabb tudnivalókról Forgács Ibolyát, a Hagyományápolók Klubjának elnökét kérdeztük.
– Három helyen zajlik jelenleg aratóverseny, Muzslyán, Valkaisoron és itt, Szenttamáson. 24 meghívót küldtünk szét, és 7 csapat jött el. A fiataloknak látniuk kell, hogyan néz ki a hagyományos aratás. Ezt meg kell őrizni és tovább kell adni. Az első aratóversenyt édesapám, Füstös Illés szervezte, akkor még 20 csapat vett részt rajta ‒ nyilatkozta Forgács.

– 13 éves koromban kezdtem el kaszálni, azután minden évben dolgoztam, de a kombájnok megjelenésével abbahagytuk ezt a munkát. Amióta megszervezik a Hagyományos Aratóünnepséget, mindig részt veszek rajta. Beszéltem fiatalokkal, megkértem őket, hogy jöjjenek hozzám, és megtanítom nekik, hogyan kell kaszálni, de nem érdekli őket – mondta a 78 éves szenttamási Haska Sándor.
A hagyományos reggeli után a csapatok között kisorsolták a parcellákat, és megkezdődött az aratás. A helyi Atlétikai Klub segítségével versenyeket tartottak gyerekek számára, akik kötélhúzásban, zsákban ugrálásban és tarlófutásban versenyeztek. A legkisebbek számára külön játszósarokban hagyományos műhelymunkákat szerveztek. Az aratás után megszentelték az új kenyeret, a jó hangulatról a Harmónia zenekar gondoskodott.