2024. május 3., péntek
TEMERINI ILLÉS-NAPI RENDEZVÉNYEK

Mézlovagrend alakult

Nem mindennapi élményben volt részük azoknak, aki a vasárnapi nagymise után megvárták a helyi Szigeti Sándor Méhészegyesület mézlovagrendjének megalakulását és a lovaggá avatás ceremóniáját. A lovaggá avatási szertartás a megjelent mézlovagrendek és a lovagjelöltek nagymisére történő ünnepélyes bevonulásával kezdődött.

Fenes Noémi lovaggá üti Kurcinál István temerini méhészt (Fotó: Góbor Béla)

Fenes Noémi lovaggá üti Kurcinál István temerini méhészt (Fotó: Góbor Béla)

A jeles eseményen egyedi, díszes ruhában, szépen hímzett zászlóikkal felvonultak a temerini Szigeti Sándor mézlovagrend lovag-jelöltjei, valamint a vendégként megjelent kiskunhalasi, niklai és bajai lovagrendek képviselői. A térdre ereszkedett jelölteket Fenes Noémi, a magyarországi mézkirálynő II. udvarhölgye ütötte lovaggá.

Az eseményt jelenlétével megtisztelte dr. Mészáros László, az anyaországi Országos Magyar Méhészet Egyesület elnöke, aki meleg szavakkal üdvözölte a délvidéken elsőként megalakult magyar kötődésű mézlovagrendet, amely feladatul vállalta az eredeti méhészeti termékek népszerűsítését, díszes palástjukban, különlegesen hímzett zászlójukkal pedig, hogy rendszeresen felvonuljanak a méhészeti rendezvényeken.

A fogadalmi Illés-napi rendezvények vasárnapi műsorában szerepelt még jurtaállítás a telepi iskola udvarában, termény- és kézimunka-kiállítások megnyitója, ugyancsak a telepi iskola épületében, a Temerinből elszármazottak 10. találkozója a tájházban, este pedig hagyományos keresztúti ájtatosság a kálvárián.

Ma, Illés próféta napján csúcsosodnak a rendezvények, délelőtt 9 órakor ünnepi menet indul az új kenyérrela TSK labdarúgó-egyesület segédpályáján a plébániatemplomban.Az ünnepi szentmise kenyérszenteléssel 10órakor kezdődik a Szent Rozália plébániatemplomban, délután 16 órakor a plébániatemplomban azŐszirózsa nyugdíjas énekkar koncertje lesz – fellép a temerini gyermekkórus,közreműködik aDávid Csillagaizenekar, majd 18 órakorművelődési műsor lesz a Szirmai Károly MME szervezésében a telepi iskolaudvarban. Ugyanott 20 órától ünnepi műsor, köszöntők, kenyérszegés, majd hajnalig tartó mulatság lesz. Sztárvendég: Aradszky László, muzsikál a The End Együttes.