2024. május 4., szombat

Rólunk szól

Szombaton este Kavillón megtartotta hivatalos bemutatóját a Tanyaszínház társulata

Nagy érdeklődés mellett, kiváló hangulatban került sor a Tanyaszínház idei előadásának ünnepélyes bemutatójára a barátságos Tanya-ház udvarán. Az előadás kezdete előtt néhány órával már érkeztek a látogatók a közép-bácskai kistelepülésre, hiszen a vajdasági nyár egyik kiemelkedő művelődési eseménye a mindenkori Tanyaszínház-bemutató, és ez az érdeklődés övezte a sorrendben 38. premiert is. A zenés fogadtatás mellett étel-ital is volt bőven, de aki szeretett volna a nézőtéri dombon ülőhelyet biztosítani magának, annak bizony már egy órával a 21 órai kezdés előtt helyet kellett foglalnia egy szalmabálán.

(Lakatos János)

(Lakatos János)

A társulat idén László Sándor rendezésében Gárdonyi Géza A bor című színműve alapján készült előadásával járja a vajdasági településeket, hogy a falun, kisvárosban élőket is színházi élményben részesítse. Gárdonyi legnépszerűbb drámája a népszínmű hagyományaiból táplálkozik, de az 1901-ben bemutatott mű már túlmutat a sztereotip parasztábrázoláson. A történet középpontjában a falusi kisközösség, azon belül a család áll. Az egyszerű történetet a jellemábrázolás és a zenei betétek teszik színesebbé. A Tanyaszínház 2015-ös előadása, az alkotók elmondása szerint, az emberi történeteket kívánja előtérbe helyezni, ugyanis olyan problémákat – alkoholizmus, családon belüli erőszak – boncolgat, amelyek valamennyiünk számára ismerősek, ily módon a felszínes szórakoztatáson túl a mai kor emberét is megérinti, elgondolkodtatja. A téma, a szituációk lehetőséget kínálnak a mulatozásra is, a zenét a teljes társulat szolgáltatja. A Tanyaszínház idei gárdája igen népes, fiatal színészeink, színinövendékek és amatőr színészek, összesen 23-an vállalták az embert próbáló nyári kihívást.

Az előadás a bemutatóra valóban összeállt, a többnapos tikkasztó hőséget követő fel-feltámadó szél sem tudta megzavarni a szabadtéri előadás menetét.

(Lakatos János)

(Lakatos János)

A szombat esti program a kalapozást követően a Bara Party koncertjével folytatódott, vasárnap Keviben lépett fel a vándortársulat, ma este pedig Csantavéren csalogatják a publikumot az előadásra. A bemutatót megelőzően már öt településen, Szenttamáson, Kúlán, Bácsfeketehegyen, Kishegyesen és Moholon vendégszerepeltek, a nyár folyamán összesen 23 településen találkozhatunk velük, végül a turné augusztus 15-én, Törökfalun zárul.

A Tanyaszínház idei előadását két helyszínen Magyarországon is láthatja majd a közönség, július 29-én Kapolcson, 30-án pedig Zsámbékon vendégszerepel a társulat, augusztus 14-én pedig az internetes élő közvetítés segítségével azok is megtekinthetik majd, akiknek erre a turné egyik helyszínén sem lesz lehetőségük.