2024. május 4., szombat

Moholi Napok a Tisza-parton

A hétvégén falunapi ünnepségsorozatot tartottak Moholon

Jó hangulatban ünnepelték a moholiak a falu napját pénteken, szombaton és vasárnap a Moholi Napok rendezvénysorozaton. Ezen zenés-táncos, szórakoztató és művelődési műsor, különféle sportesemények, kézműves-kiállítás, kirakodóvásár, ingyenes sült ökör és halászléfőző-verseny várta a vendégeket a Tiszavirág rekreációs központban, valamint a helyi sportcsarnokban és a nyugdíjas egyesület székházában.

A moholi nyugdíjasok fellépése a szombati műsoron

A moholi nyugdíjasok fellépése a szombati műsoron

Jelena Jakšić, a moholi helyi közösség elnöke elmondta, hogy tizenegyedik alkalommal szervezték meg Ada község önkormányzatával közösen a Moholi Napok rendezvénysorozatot:

– A helyi közösség tanácsának döntése alapján szerény pénzeszközökből szerveztük meg az idei rendezvénysorozatot, mert a falu számára fontos beruházások finanszírozását részesítettük előnyben – közölte a moholi tanácselnök. – Többek között részt vállaltunk a földes utcák aszfaltozásából, valamint járdaépítésre és -javításra, az esővízcsatornák kiárkolására, az úttest újraaszfaltozására, a művelődési otthon épületének javítására fordítottuk a pénzt. Megköszönöm az adai önkormányzatnak a támogatást, amely jelentős pénzeszközzel járult hozzá a rendezvénysorozat megtartásához. Remélem, hogy a jövőben is folytatjuk a jó együttműködést a helyi önkormányzattal. A rendezvényen igyekeztünk a lakosok kedvére tenni. Ökröt sütöttünk a részükre, mert ők is megérdemlik, hogy kapjanak valamit cserében a helyi közösségtől, miután ezekben a nehéz időkben is mindenkinek a fizetéséből levonják a helyi járulékot. A helyi közösség ezt szerette volna megköszönni a polgároknak, ezért szerveztük meg így a rendezvénysorozatot – nyilatkozta Jelena Jakšić.

A Moholi Napok rendezvénysorozat péntek este a művelődési programmal kezdődött el a művelődési otthonban, ahol fellépett a helyi Sava Trlajić kórus, majd bemutatták Jovan Silaški könyvét. Ezzel egy időben ugyanitt Đorđe Tadić gondozásában nyílt kiállítás a moholi származású Novak Radonić romantikus festő halálának 125. évfordulója alkalmából. A helyszínen az érdeklődők megtekinhették a moholi és az užicei asszonyok közös kézimunka-kiállítását, amely hétfőn nyílt meg. A vasútállomásnál pedig péntek este a Tanyaszínház lépett fel turnéja egyik állomásaként. A falunapi rendezvénysorozat központi programja szombat délután zajlott a Tiszavirág sportközpontban. Ezt a mazsorettek és a szerb néptáncosok ünnepélyes felvonulása nyitotta meg, akik a helyi közösség épületétől vonultak a helyszínre. A zentai fúvószenekar koncertje után a moholi helyi közösség vezetősége ünnepélyesen, postagalambok röptetésével nyitotta meg a rendezvényt, amelyen ezt követően zenés-táncos műsort láthatott a népes közönség. A pavilon alatti szabadtéri színpadon felléptek a Vénusz+ mazsorettjei, a zentai Stevan Sremac néptánccsoport szerb néptáncokkal, a moholi nyugdíjasok magyar népdalokat adtak elő, a helyi Novak Radonić ME tagjai szerb néptáncokat, a Midnight táncklub fiatalja formációs táncokat mutattak be, a tamburások pedig tamburazenével szórakoztatták a közönséget. A szabadtéri színpad szomszédságában pedig a Moholi Konyhakertészek Egyesület állította fel standját, hogy bemutassa és népszerűsítse azokat a zöldségféléket, amelyet a moholi gazdák termesztenek és értékesítenek a piacokon Vajdaság-szerte. A helyi közösség szombaton a rekreációs központban ökröt is süttetett, amit ingyen osztottak szét a lakosság között. A rendezvény zárónapján, vasárnap délután halászléfőző-versenyt is rendeztek a rekreációs központban. A rendezvénysorozat három napja alatt különféle sportversenyeket is tartottak Moholon. Többek között tenisz-, asztalitenisz-, birkózó- és kispályás focitornát, horgászversenyt, valamint úszómaratont a Tiszán.