2024. május 2., csütörtök

Forradalmi hangulat a Riviérán

Nem csillapodik a helyiek felháborodása Vallauris-ban, amely a francia Riviéra egyik ismert nyaralóhelye, Cannes és Nizza közelében. A zúgolódást egy különleges vendég érkezése váltotta ki, illetve a biztonsága érdekében bevezetett rendkívül szigorú intézkedések.

A hét végén landolt ugyanis Szalman ibn Abdul-Aziz al-Szaúd és kíséretének két óriásrepülője. A szaúdi királyt – több családtag mellett – csaknem ezer főnyi személyzet kísérte el a háromhetes vakációra, amelynek helyszíne a királyi család Vallauris-ban található hatalmas tengerparti birtoka. A népes csoporttal tartott csaknem 700 szaúdi turista is, aki a 79 éves uralkodó közelében szeretne pihenni. Őket cannes-i luxusszállodákban helyezték el.

A látogatásnak a turisztikai szolgáltatók és kereskedők kimondottan örülnek, mert a szaúdi elitvendégek nem sajnálják elkölteni a pénzüket.

Sok helybeli azonban dühös az előkelőségekre, akik miatt a király villájának, illetve tengerparti birtokának tövében húzódó La Mirandole nyilvános strand egy részét elzárták a hétköznapi fürdőzők elől. Az ingatlankomplexumhoz, amelyet a szaúdi uralkodócsalád 1979 óta birtokol, háromszáz méternél közelebb senki sem merészkedhet. Hivatalos indoklás szerint azért, hogy az uralkodót megóvják az iszlám szélsőségesek esetleges támadásától.

Az intézkedés óriási tiltakozási hullámot gerjesztett a környéken, amelynek hangja Párizsig hallatszik. A különleges királyi kiváltság ellen akció indult, amelynek keretében az utóbbi napokban több mint százezren írták alá a strandzárlat feloldását követelő petíciót.

Vallauris polgármestere pedig levélben tett panaszt François Hollande államfőnél, és tiltakozott az ingatlanon kívül, engedély nélkül végzett – szintén vitatott – építkezési tevékenység ellen. Üzenetében Michelle Salucki érthetőnek nevezi „a biztonsági aggodalmakat és a magasabb nemzeti érdekeket”, de úgy véli: a törvényt mindenkinek be kell tartani.

Miközben a helyiek a lubickolási jogukért küzdenek, Párizsban azon töprenghetnek, hogy sikerül-e maradéktalanul teljesíteni a szaúdiak legújabb megrendeléseit. Az utóbbi időben ugyanis zsíros üzleteket kötöttek: megállapodásokat írtak alá például atomenergetikai együttműködésről és hadihajók adásvételéről.

A közel-keleti ország 2014-ben rekord mértékben – csaknem 60 milliárd dollárra – növelte hadi kiadásait, aminek eredményeként elnyerte a világ első számú fegyverimportőrének címét. Katonai költségvetése a jövőben sem szenved majd pénzhiánytól. Csak fegyvervásárlásra tízmilliárd dollárt irányoz elő erre az évre, a tavalyi 6,5 milliárd helyett.

Az előnyben részesített nyugati fegyvergyártóknak ez örömhír. Washington már meg is szellőztette, hogy kétmilliárd dollárért ad el Rijádnak rakétákat és harci helikoptereket. Franciaország sem szégyenkezhet: egy nemrég kötött egyezség értelmében – jó pénzért –korszerű fregattokat szállít Szaúd-Arábiának.